Virtualni Top Gun

Britanskim zrakoplovom Tempest moći će se upravljati računalom sa zemlje

16.10.2020.
u 13:40

RAF-ovi piloti koji će letjeti sljedećom generacijom borbenih zrakoplova moći će se osloniti na 'virtualnog asistenta' ukoliko upadnu u nevolju, otkrili su jučer britanski inženjeri a prenosi Daily Mail. Višenamjenskim borbenim zrakoplovom šeste generacije naziva Tempest, a koji bi se trebao bi se trebao naći u službi do 2035. godine moći će se upravljati pilotiranjem iz kokpita ili uz pomoć računalnog kopilota. Zrakoplov će dakle moći utvrditi je li pilot ‘pod stresom ili preopterećen’ analizom podataka sa pametnih satova, monitora otkucaja srca i drugih raspoloživih tehnologija. Ukoliko se pokaže da je pilot pod stresom, sustavi aviona bi intervenirali i pomogli u letenju i zadacima. 'U budućnosti očekujemo kako će bojišnica biti puno prometnija i zagušenija nego što je sada', izjavila je Suzy Broadbent iz BAE, koji je dijelom konzorcija koji razvija novi borbeni zrakoplov Tempest. 'Postoji opravdana bojazan da pilot bude preopterećen informacijama koje mu budu pristizale tijekom zadatka.' Kazala je kako bi virtualni asistent mogao biti u obliku avatara zaslona ili kao informativni feed u obliku Twittera. 'To je ono što možemo omogućiti u ovoj sljedećoj generaciji zrakoplova kako bismo počneli gledati stvari u virtualnoj stvarnosti, koristeći raspoložive tehnologije', dodala je.

Zrakoplov razvija Team Tempest, a riječ je o tehnološkom i obrambenom partnerstvu koje uključuje BAE Systems, Leonardo, MBDA, Rolls-Royce i RAF. U ovom projektu također sudjeluje i ogroman broj visokotehnoloških tvrtki i akademskih institucija. Kad je riječ o radarskoj tehnologiji koja će biti dijelom ovog projekta, ona je toliko napredna i sofisticirana da će svakog sekunda moći obraditi i do devet sati HD videozapisa. Tvrtka BAE je u sklopu projekta testirala 'psiho-fiziološke' tehnologije na testnim pilotima koji lete zrakoplovom Typhoon u sastavu britanskog zrakoplovstva RAF-a. Praćenjem kretnji njihovih očiju i drugih tjelesnih manifestaciaj tijekom izvršavanja zadataka nadaju se kako će u budućnoszi moći bolje razumjeti razinu napora i stresa pilota.

Dio radova izvodi se u BAE-ovoj 'tvornici budućnosti' u Wartonu u Lancashiru. Vlada Britanije je za projekat Tempest do 2025. godine izdvojila 2 milijarde funti.

Komentara 1

LI
Lionking
23:28 16.10.2020.

Članak na nivou osmogodišnjaka koji više zna o video igricama od dotičnog autora. Desetak copy paste rečenica i sendvič je zaradjen :( tuga

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?