međunarodna tržišta

Cijene nafte iznad 89 dolara

nafta
04.04.2024.
u 20:34

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 89 dolara budući da ulagači strahuju za opskrbu u uvjetima pojačanih geopolitičkih napetosti i smanjivanja isporuka iz vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 89,38 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom s rokom isporuke u svibnju trgovalo po 85,40 dolara.

Od prošlog tjedna raspoloženje na tržištima određuje zabrinutost za opskrbu zbog učestalih ukrajinskih napada na rafinerije u Rusiji, koja spada među vodeće svjetske proizvođače nafte i naftnih derivata.

Početkom tjedna nervozu je izazvao i napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika. Iran je za napad optužio Izrael i najavio odgovor, a na tržištima strahuju da bi eskalacija mogla ugroziti opskrbu s Bliskog istoka. 

U srijedu ministri članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, potvrdili su sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe do sredine godine i zatražili od pojedinih zemalja da striktnije slijede dodijeljene im kvote.

Grupa je objavila da će neke članice smanjiti opskrbu zbog prekomjernih isporuka u prvom tromjesečju. Rusija će umjesto izvoza ograničavati proizvodnju, izvijestio je OPEC+.

"Kako sada stvari stoje, čini se da tržište prihvaća (sugestiju - op. ur.) da će pitanje manjkave discipline Iraka i Rusije u poštivanju kvota u konačnici biti riješeno i koncentriralo se na provedbu dogovora o smanjivanju opskrbe do kraja lipnja", rekao je John Evans iz PVM-a.

"Iako je (odluka OPEC+) bila uvelike očekivana, ulagače je donekle umirilo što aktualno jačanje napetosti na Bliskom istoku nije promijenilo stajalište grupe o tržištu", naveli su analitičari ANZ-a u bilješci objavljenoj u četvrtak.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 61 cent, na 89,58 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?