svjetsko tržište

Cijene nafte porasle i prošloga tjedna, no moguća je korekcija

nafta
13.06.2016.
u 08:37

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 50,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 49,07 dolara

Na londonskom je tržištu cijena nafte porasla i prošloga tjedna, već petoga zaredom, no naznake povećanja proizvodnje u SAD-u izazvale su u petak oštar pad cijena, koji bi se mogao nastaviti i ovoga tjedna.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 50,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 49,07 dolara.

Zbog poremećaja proizvodnje u Nigeriji, Kanadi, Libiji i Venezueli, ali i smanjenja proizvodnje u SAD-u posljednjih su tjedana cijene nafte snažno rasle, premda je ponuda na tržištima i dalje veća od potražnje.

Tako je na londonskom tržištu cijena 'crnog zlata' dosegnula najvišu razinu u osam, a na američkom tržištu u 11 mjeseci.

Međutim, u petak su cijene oštro pale, oko 3 posto, što je posljedica naznaka oporavka proizvodnje u SAD-u i jačanja dolara.

U petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za tri, na 328 postrojenja, što je rast drugi tjedan zaredom.

Uz to, dolar je prošloga tjedna ponešto ojačao, zbog čega uvoz nafte za zemlje s drugim valutama postaje skuplji, što negativno utječe na potražnju.

Zbog toga su jutros cijene nafte dodatno pale. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 50,25 dolara, a na američkom 0,8 posto, na 48,69 dolara.

Dio analitičara očekuje korekciju cijena, s obzirom da su u kratkom vremenu porasle presnažno. Tim više što je ponuda na tržištima i dalje veća od potražnje.

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina.

No, od tada su skočile više od 90 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Rast bušotinskih postrojenja u SAD-u drugi tjedan zaredom naveo je ulagače na oprez.

"Čini se da počinje trend usporavanja pada proizvodnje u SAD-u", kaže Tarq Zahir iz tvrtke Tyche Capital Advisors.

No, dio analitičara smatra da bi tržište moglo zanemariti ove podatke, ako idućih tjedna broj bušotinskih postrojenja ne počne snažnije rasti.

Prije prošloga tjedna, od početka godine broj tih postrojenja tjedno je padao za njih 10, dok je lani tjedno bilo zatvarano prosječno 18 postrojenja jer je proizvodnja zbog niskih cijena nafte bila neisplativa.

"Rast broja postrojenja za 10 do 15 neće ništa značajnije promijeniti u ponudi. U ovom trenutku teško je zaključiti da će ove godine ponovno doći do povećanja proizvodnje", kaže Scott Shelton, broker u tvrtki ICAP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?