Na njemu i grad u susjedstvu

CNN objavio popis destinacija koje imaju problem s prekomjernim turizmom

Venecija
Wish
30.12.2023.
u 10:04

Vreva turista na visokim temperaturama i ove je godine punila ulice nekih poznatih destinacija, što potvrđuju i brojke Svjetskog vijeća za putovanje i turizam koje procjenjuje da je industrija ove godine po prihodima došla na 95% od prije pandemije. Poznati američki medij CNN tako je objavio popis najistaknutijih svjetskih destinacija koje je ova godina obilježila po jednom novom fenomenu koji se sve više počeo javljati i u Hrvatskoj - prekomjernom turizmu.

Split, Dubrovnik i Hvar samo su neke od destinacija koje se u Hrvatskoj bore s prenapučenošću u vrijeme turističke sezone, a neke su već počele i reagirati. Resorno ministarstvo još je u svibnju najavilo uvođenje eko takse turistima, dok je Dubrovnik zabranio kofere s kotačima, sve kako bi se ublažio dolazak turista koji ljeti znatno mijenjaju dinamiku gradova. Ipak, prema popisu CNN-a, niti jedan hrvatski grad ili mjesto još se nije našlo na popisu, ali zato je jedno u susjedstvu.

Jedan od gradova koji je ove godine punio naslovnice novina bio je Amsterdam, i to nakon što su brojni Britanci posjećivali ovaj nizozemski dragulj i zbog svog ponašanja postali ''nepozvani''. Jedan od njih je i Atena, glavni grad Grčke, a ovaj američki grad smjestio je i poznati egzotični otok Bali.

Barcelona u Španjolskoj također se našla na ovom popisu, grad koji je inače među prvima u Europi zabranio nove hotele u centru grada i ograničio kratkoročni najam smještaja. Osim toga, na udaru prekomjernog turizma našao se i američki Miami koji je još i prošle godine ostvario sve rekorde po posjećenosti. Glavni grad Francuske, Pariz, također ima problema u ovom polju te se našao na popisu, kao i Phuket na Tajlandu. 

Ipak, grad koji je svega nekoliko sati vožnje od Hrvatske, a kojeg brojni smatraju romantičnim, se također našao na popisu. Radi se o Veneciji u Italiji koja je zbog gomile turista odlučila poduzeti niz mjera proteklih godina. Od travnja 2024. planiraju uvesti ''taksu'' od 5 eura za sve koji dolaze na jedan dan, a CNN tako preporuča svima koji ga žele posjetiti da to planiraju između studenog i ožujka kada je osjetno manja gužva u gradu, ali i da prespavaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije