Papa Franjo

Čuvajte se karijerizma i još 14 bolesti

papa
Reuters/PIXSELL
23.12.2014.
u 12:23

Papa Franjo izdvojio je jučer 15 bolesti kojih se treba čuvati Crkva i svećenstvo. U govoru rimskoj kuriji Franjo se zauzeo za to da se Crkva i biskupi, a posebno članovi rimske kurije moraju čuvati od sklonosti površnosti, rivalstva, karijerizma, ogovaranja, klevete i nesloge.

Među bolestima od kojih kurija pati, Franjo je nabrojio “osjećaj besmrtnosti”, “duhovni Alzheimer”, “egzistencijalnu shizofreniju”, “kameno srce”, “lažni narcizam”, “sekularni egzibicionizam”, “suparništvo za slavu”, “smrtnu ozbiljnost” i “terorizam trača”, što sve rezultira “raštimanim orkestrom”.

Nakon što je zahvalio kardinalima i biskupima na svim poslovima obavljenim tijekom protekle godine, Papa je ocijenio da, kao i među svim ljudima i u kuriji ima “nevjere” prema Evanđelju te joj prijete bolesti koje treba naučiti liječiti.

Pomaže posjet grobljima

Kao jednu od najvećih bolesti Papa je spomenuo “osjećaj besmrtnosti”.

– Ima onih koji drže da su neophodni i zanemaruju potrebnu kontrolu. Kurija koja ne provodi samokritiku, koja ne traži poboljšanja, je bolesno tijelo. Redovni posjet grobljima mogao bi pomoći da se vidi imena tolikih osoba koje su za sebe mislile da su besmrtne, imune i neophodne – kazao je Franjo.

– Bilo bi lijepo zamisliti kuriju kao model Crkve, tijelo koje je svakim danom sve više jedinstveno i skladno, složeno tijelo s mnogo različitih elemenata koji nemaju isti posao, ali su usklađeni u primjerenom, učinkovitom radu, unatoč različitostima među sobom – kazao je Franjo. No, prije liječenja treba biti svjestan bolesti, rekao je Papa, i pozvao biskupe i kardinale da dopuste Svetom Duhu da ih nadahne i ne oslanjaju se samo na svoje intelektualne i organizacijske sposobnosti. – Svećenici su poput zrakoplova. Jedinstveni su kad padaju – kazao je Franjo ali nije spomenuo nikoga posebno.

Trebao je to biti dan razmjene Božićnih čestitki, ali je Papa Franjo načinio pravu dijagnozu Vatikanske kurije. U dvorani Clementini, pred kardinalima, biskupima i monsignorima koji čine vladu Svete Stolice, predstavio je katalog patologije koja nasrće na vatikanske zidine. Potom se u velikoj dvorani Pavla VI. Franjo obratio zaposlenicima u Vatikanu.

Oprostite i za skandale

– Ne želim zaključiti ovaj susret a da vas ne molim oprost za moje nedostatke i nedostatke mojih suradnika, kao i za skandale koji su počinili zlo. Oprostite mi”, kazao je Franjo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije