vatikan

Došašće je stalni poziv na nadu

vatikan
29.11.2020.
u 19:06

Na Prvu nedjelju došašća 29. studenoga, Papa je u svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji, vjernicima na Trgu Sv. Petra, tumačio simboliku ovog vremena kojim se pripravljamo na najradosniju kršćansku svetkovinu – Božić.

Sveti Otac je napomenuo kako Prvom nedjeljom došašća započinje nova liturgijska godina tijekom koje Crkva slavi glavne događaje iz Isusova života i povijesti spasenja, prenosi Nedjelja.ba. 

„Na taj način, kao Majka, ona osvjetljava put našeg života, podupire nas u našim svakodnevnim poslovima i vodi nas prema konačnom susretu s Kristom. Današnja nas liturgija poziva živjeti prvo 'jako vrijeme', a to je ovo vrijeme došašća, prvo u liturgijskoj godini, došašće koje nas priprema za Božić, a za tu pripremu to je vrijeme iščekivanja, vrijeme je nade. Iščekivanje i nada. Sv. Pavao naznačuje što je to što čekamo. Što je to? 'Objavljenje Gospodina'. Apostol poziva kršćane iz Korinta, a i nas, da usmjerimo svu svoju pažnju na susret s Isusovom osobom (...) Ali Gospodin dolazi svaki dan, da bismo, njegovom milošću, mogli činiti dobro u svom vlastitom i u životu drugih ljudi. Naš Bog je Bog-koji-dolazi – ne zaboravite to (...) Došao je u točno određenom povijesnom času i postao čovjek da na sebe preuzme naše grijehe – na svetkovinu Rođenja Gospodinova spominjemo se Isusova prvog dolaska u povijest; doći će na kraju vremena kao sveopći sudac; a dolazi i treći put, na treći način: dolazi svaki dan pohoditi svoj narod, pohoditi svakog muškarca i ženu koji ga prihvaćaju u Riječi, sakramentima, braći i sestrama“, objasnio je poglavar Katoličke Crkve.

U nastavku je naznačio da je Isus na vratima i kuca. „Svaki dan. Na vratima je našeg srca. Umiješ li čuti Gospodina koji kuca, koji je danas došao posjetiti te, koji kuca na tvoje srce nekim nemirom, nekom idejom, nekim nadahnućem (...) Znamo da se život sastoji od uspona i padova, od svjetla i sjena. Svaki od nas doživljava trenutke razočaranja, neuspjeha i izgubljenosti. Nadalje, situacija kroz koju prolazimo, obilježena pandemijom, kod mnogih izaziva zabrinutost, strah i očaj; postoji opasnost da se padne u pesimizam, u neku zatvorenost i bezvoljnost. Kako trebamo reagirati na sve ovo? Sugerira nam to današnji psalam: 'Naša se duša Gospodinu nada, on je pomoć i zaštita naša. Srce nam se u njemu raduje' (...) Došašće je stalni poziv na nadu: podsjeća nas da je Bog prisutan u povijesti da bi je priveo njezinu krajnjem cilju i doveo je do njezine punine, a to je Gospodin, Gospodin Isus Krist (...) Usred životnih oluja Bog nam uvijek pruža ruku i oslobađa nas prijetnji (...) Mi iščekujemo Boga, nadamo se da će se on očitovati, ali i On se nada da ćemo se mi očitovati njemu!

Neka Presveta Marija, žena iščekivanja, prati naše korake u ovoj novoj liturgijskoj godini koju započinjemo i neka nam pomogne ispuniti zadaću Isusovih učenika koju je naznačio apostol Petar. A koja je to zadaća? Obrazložiti nadu koja je u nama“, poručio je papa Franjo, prenosi IKA.

Nakon Angelusa, izrazio je još jednom svoju blizinu stanovništvu Srednje Amerike pogođenom snažnim uraganima, zajamčivši im svoje molitve.

„Svoj srdačan pozdrav upućujem vama, vjernicima Rima i hodočasnicima iz raznih zemalja (...) Nastojimo izvući dobro također iz teške situacije koju nam nameće pandemija: veća trezvenost, diskretna i smjerna pažnja prema bližnjima koji mogu biti u potrebi, nekoliko trenutaka jednostavne obiteljske molitve. Te tri stvari će nam umnogome pomoći (...) Molim vas, ne zaboravite moliti za mene“, pozvao je na kraju Sveti Otac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?