NEKE ŠKOLE OTKAZALE NASTAVU

Dramatični prizori iz Osijeka, intervenirala i hitna zbog vatrogasaca: 'Ovo je dosad požar nezapamćenih razmjera za naš grad'

požar u osijeku
www.vatrogasci-osijek.hr
04.10.2023.
u 07:09

Nažalost, požar još uvijek nije pod kontrolom, a u ovim je trenucima zahvatio i proizvodni objekt, izvijestio je jutros oko 6 sati osječki dogradonačelnik Dragan Vulin

Požar je izbio u krugu tvrtke za obradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest. Policija je rano jutros izvijestila kako je 40 minuta iza ponoći na Brijestu , u krugu - dvorištu tvrtke Drava International došlo do požara na plastičnoj masi i ambalaži te da nema ozlijeđenih.

- Po mojoj procjeni, više tisuća kvadratnih metara gori. Gori balirana i uskladištena plastika, a na nekim su mjestima bale više od 5 metara. Nažalost, požar još uvijek nije pod kontrolom, a u ovim je trenucima zahvatio i proizvodni objekt. Na terenu su Javna profesionalna vatrogasna postrojba Grad Osijeka, kao i Grada Belog Manastira, i čak 21 dobrovoljno vatrogasno društvo s područja grada Osijeka i okolice. Zaista želim zahvaliti svih hrabrim vatrogascima koji su na terenu, zbilja je iznimno zahtjevno, a ja sam kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka podigao i ostale žurne službe, i naš Unikom, i Vodovod, i Cesting, koji su došli sa svojom mehanizacijom, svi smo od 1 u noći na tereni. Mehanizacijom su pokušali napraviti koridor, međutim, zbog iznimno zapaljivih materijala nisu uspjeli, požar je došao do samog objekta - izvijestio je jutros oko 6 sati osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

 

 

Građane, kao i stanovnike okolnih naselja moli da ne borave na otvorenom.

- Nije baš toliko alarmantno da pod svaku cijenu ne smiju izlaziti van, ne želimo nepotrebno širiti paniku i strah, ali posebno oni koji imaju problema s dišnim sustavom neka se čuvaju. Svi neka zatvore vrata i prozore svojih domova jer su moguća djelovanja štetnih plinova zbog izgaranja plastike. Jak je vjetar, nosi čestice prema naselju. Ponavljam, nema mjesta panici, ali stanje je dosta alarmantno. Neka ljudi idu na posao i djeca u školu, ali neka se što manje zadržavaju na otvorenom, i neka ne prozračuju objekte  - dodao je Vulin.

Iako su preporuke da se ide u školu i na posao, ali ne zadržava na otvorenom, jedna škola je otkazala nastavu. Više škola je poslalo upozorenje roditeljima. - Zbog požara i moguće ugroze zdravlja potrebno je odgoditi nastavu do prestanka opasnosti. Molim da o tome obavijestite sve učenike i roditelje. Ako se objavi prestanak opasnosti tijekom prijepodneva, moguće je da se nastava prilagodi - stoji u uputama iz škole.

Stigla je ubrzo nova obavijest kako djeca u Osijeku ipak idu u školu, no nema nastave u mjestima Antunovac, Ernestinovo, Ivanovac, Laslova, Čepin i Vuka, jer vjetar nosi čestice prema tim naseljima.

 

 

Čekaju se podaci s mjernih stanica DHMZ-a i ZJZ-a da bi se saznalo što je to sve u zraku. - Ovaj požar je do sada nezapamćenih razmjera kada govorimo o području grada Osijeka - rekao je Vulin, dodajući da će se požar zasigurno gasiti danima.

Ozlijeđenih nema, ali nekoliko je puta intervenirala Hitna pomoć zbog vatrogasaca koji su bili izloženi visokoj temperaturi.

U pogonu je bilo dosta zapaljivih tekućina i plinova koji se koriste u procesu prerade i proizvodnje plastike pa je to bila dodatna opasnost, no uspješno su ih izmjestili. Požar je nastao na vanjskom deponiju plastike, uzrok se još ne zna.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije