do 15. rujna

EU produljila sankcije Rusiji za 6 mjeseci: 146 ljudi i 37 tvrtki

Putin
FENA
11.03.2016.
u 15:01

Europska unija je u četvrtak do 15. rujna produljila sankcije ruskim dužnosnicima i pobunjeničkim vođama na istoku Ukrajine zbog sudjelovanja u sukobu.

Za šest mjeseci produljene su ograničavajuće mjere EU protiv 146 osoba i 37 poduzeća jer i dalje potkapaju i ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, prema priopćenju. Imovina tih osoba i tvrtki ostaje zaleđena i produljuje se zabrana putovanja za te osobe, prenosi 24sata.hr

Nekoliko članova ruske vlade i osoba bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu su među njima, posebice zamjenik ruskog premijera Dmitri Rogozin. Akradij Bakhine i Anatoli Anonov, prvi zamjenik ministra obrane i zamjenik ministra obrane, te milijader Arkadij Rotemberg i nekoliko ruskih zastupnika su također zahvaćeni sankcijama.

Zapadnjaci optužuju Moskvu da pomaže separatistima i isporučuje im oružje, ali i vojnike, što Rusija opovrgava.

Glavne ekonomske sankcije EU protiv Rusije na području energetike, bankarstva i obrane, ističu u srpnju i mnoge ih članice EU žele produljiti, dok se zemlje poput Grčke ili Mađarske, bliske Rusiji, tek trebaju izjasniti.

Rusija koja je u ljeto 2014. proglasila embargo na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU, sastavila je svoj "crni popis" nepoželjnih europskih osoba, kojima je zabranjen ulazak na njezin teritorij.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije