BRUXELLES

Europsko vijeće danas o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU

23.06.2022.
u 08:31

Europsko vijeće će 23. i 24. lipnja raspravljati o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU-u, ekonomskim pitanjima, Konferenciji o budućnosti Europe te vanjskim odnosima.

Najvažnije na dnevnom redu je točka “Šira Europa” gdje će Europsko vijeće održati stratešku raspravu o odnosima EU-a s njegovim partnerima te kako potaknuti politički dijalog i ojačati sigurnost, stabilnost i blagostanje europskog kontinenta.

Čelnici EU-a raspravljat će o najnovijim dešavanjima u vezi s ratom Rusije protiv Ukrajine, između ostalog o utjecaju rata na globalnu krizu povezanu sa sigurnošću i opskrbu hranom.

Raspravljat će i o kontinuiranoj potpori EU-a Ukrajini, koja uključuje ekonomsku, vojnu, političku i humanitarnu potporu.

Također, Europsko vijeće raspravljat će o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo. Ukrajina je zatražila članstvo u EU-u 28. veljače 2022. godine. Gruzija i Moldavija podnijele su zahtjev za članstvo u EU-u 3. ožujka 2022.

Također, na dnevnom redu je i rasprava o ekonomskoj situaciji i preporukama za pojedine zemlje u okviru europskog semestra 2022.

Uoči sastanka Europskog vijeća, čelnici EU-a sastat će se danas u Bruxellesu s čelnicima zapadnog Balkana, Summitu EU-zapadni Balkan nazočit će i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Očekuje se da će čelnici EU-a jasno izraziti nedvojbenu podršku integraciji zapadnog Balkana u EU i iskoristiti zamah do kojeg su doveli geopolitički događaji kako bi se poduzeli novi koraci u suradnji na europskom kontinentu.

Na sastanku će čelnici ujedno imati priliku dodatno produbiti suradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

Konkretnije, očekuje se da će biti utvrđena ključna djelovanja za poboljšanje otpornosti partnera sa zapadnog Balkana na hibridne prijetnje (posebno cyberprijetnje i dezinformacije) i njihovu zaštitu od previranja na tržištima energije i hrane.

Također, razmijenit će mišljenja o vanjskoj politici i usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a te raspravljati o tome kako ograničiti utjecaj Rusije u regiji i suzbiti rusku propagandu i dezinformacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?