U PUNOM SU ZAMAHU

Gubitak ovog ukrajinskog grada za Ruse bi bio golem udarac, Ukrajinci sada imaju samo jedan cilj

ukrajinci
COSTAS BALTAS/REUTERS
22.11.2022.
u 08:05

Granatiranje nuklearke Zaporižja koju su zaposjeli Rusi, povećava opasnost od nuklearne katastrofe

Uspješnom ukrajinskom protuofenzivom na jugu i nedavnim oslobađanjem Hersona završena je jedna faza rata u Ukrajini, koja je počela ljetos ukrajinskom javnom najavom protuofenzive na Herson, da bi potom uslijedio neočekivani udar na Harkivsku oblast, a tek nakon toga i oslobađanje Hersona.

'Prekinite tu ludost!'

Težište ratnih djelovanja posljednjih se dana vratilo u Donbas, gdje su u tijeku silovite borbe na istoku Donecke regije, kao i u Luhansku, iako ruska strana intenzivira i topničke napade na Herson. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u redovitom obraćanju naciji da su ruske snage izvele gotovo 400 topničkih napada na istoku Ukrajine. U nedjelju je ponovno odjeknulo nekoliko snažnih eksplozija na području nuklearne elektrane Zaporižja na jugu Ukrajine, za što su ruske snage okrivile Ukrajince, koji pak za napad optužuju Ruse, objašnjavajući da je ruski cilj prekinuti opskrbu električnom energijom.

Skupina stručnjaka Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u ponedjeljak je bila u provjeri i procjeni stanja nuklearke, najveće u Europi, koja je od ožujka na liniji razdvajanja i pod ruskim nadzorom, što povećava opasnost od nuklearne katastrofe. Kremlj traži globalnu reakciju zbog, kako tvrdi, ponovnog ukrajinskog granatiranja nuklearke, iako nema neovisne potvrde koja je strana odgovorna za granatiranje. Direktor IAEA Rafael Grossi tvrdi da je desetak zračnih udara na nuklearku bez ikakve sumnje bilo "namjerno i ciljano". "Tko god bio za to odgovoran, prekinite tu ludost!", apelirao je Grossi.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Jurij Sak kazao je za radio BBC4 da Rusi pokušavaju pod svaku cijenu zamrznuti stanje na fronti i dosegnuti operativnu stanku, i to zato što im ništa na ratištu ne polazi za rukom. Operativna stanka Ukrajincima trenutačno nipošto ne odgovara. Zbog toga najavljuju nastavak svoje protuofenzive, iako se može samo špekulirati što će biti sljedeći potezi Ukrajinaca, koji unatoč dolasku zime i prvom snijegu ne žele izgubiti inicijativu. Upravo na takav zaključak upućuje i vijest o tri snažne eksplozije koje su odjeknule u blizini okupiranog Melitopolja u području sela Vesele u blizini željezničke stanice.

Iako nije jasno što su bili ciljevi ukrajinskog raketnog napada, Melitopolj je strateški važan grad i važno željezničko čvorište u Zaporožju, regiji koja se nalazi na strateškoj poziciji između Hersona na jugu i Donecka na sjeveru. Gubitak Melitopolja bio bi golem udarac za Ruse. Prodorom prema Melitopolju Ukrajinci bi ostvarili nekoliko važnih strateških ciljeva, koji bi bili važan korak prema potpunom oslobađanju zemlje. Ponajprije, oslobađanjem Zaporožja ukrajinske bi snage prekinule teritorijalnu vezu između ruskih snaga na Krimu i u Donbasu.

Oslobađanje 'svakog pedlja'

To bi otežalo poziciju ruskim snagama i na sjeveru i na jugu, osobito na Krimu, dok bi oslobađanje Mariupolja, koji se nalazi na granici tog područja, bilo i golem simbolični uspjeh Ukrajinaca, s obzirom na iznimnu važnost Mariupolja za ukrajinski ratni narativ.

Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov najavio je ovih dana da bi ukrajinske snage mogle osloboditi Krim do kraja godine, uvjeravajući da bi cijeli rat mogao biti gotov do proljeća. Tek nakon povlačenja ruskih snaga sa "svakog pedlja" Ukrajine, što uključuje i Krim i Donbas, Kijev će biti spreman za pregovore s Moskvom, tvrdi Havrilov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije