UKRAJINCI POTVRDILI

Helikopteri Mi-8 koje je donirala Hrvatska stigli u Ukrajinu

09.05.2023.
u 12:44

Za pretpostaviti je da je let trajao oko 3 sata, a da su do Poljske stigli preletom preko Mađarske i Slovačke. Premda se na snimci vidi devet helikoptera, jedan od njih se istu večer vratio u Hrvatsku sa svim hrvatskim pilotima.

Ukrajinski Telegram kanali objavili su videosnimku leta hrvatskih Mi-8 helikoptera, koji su donirani Ukrajini. Video-snimka potvrđuje prelet devet letjelica, a upravo toliko ih je bilo na fotografiji objavljenoj u Hrvatskoj 5. svibnja na Facebook grupi "Policija zaustavlja Krapinsko-zagorska županija". Fotografija je snimljena iznad zagorskog mjesta Konjščina. Ministarstvo obrane RH tada nije potvrdilo da je riječ o njihovim helikopterima na putu za Ukrajinu, što nije bilo iznenađenje, jer se MORH od početka slanja doniranog naoružanja u Ukrajinu uvijek drži principa da je riječ o tajni i stoga u pravilu ne iznosi u javnost nikakve detalje. Sada, kada su vijest potvrdili Ukrajinci, doznaje se da je u Ukrajinu preletjelo osam od devet prikazanih helikoptera HRZ-a, koji su od zagrebačkog Lučkog do graničnog područja Poljske i Ukrajine stigli u izravnom letu

Kako je riječ o udaljenosti od oko 660 kilometara, što je malo iznad maksimalnog doleta tih helikoptera od oko 600 km, jasno je da su helikopteri letjeli s dodatnim gorivom, što njihov domet uvećava na iznad 1000 km. Za pretpostaviti je da je let trajao oko 3 sata, a da su do Poljske stigli preletom preko Mađarske i Slovačke. Premda se na snimci vidi devet helikoptera, jedan od njih se istu večer vratio u Hrvatsku sa svim hrvatskim pilotima.

To je važno napomenuti s obzirom na to da su objavljene pogrešne informacije kako će po helikoptere u Zagreb doći ukrajinski piloti. To bi bilo neizvedivo i pravno-formalno, tako da su prelet do Poljske odradili piloti HRZ-a. Preostalih šest helikoptera Mi-8 do Poljske, a kasnije i Ukrajine, stižu pak kopnenim putem. Svi ti preostali helikopteri u letnom su stanju, međutim, neki su im resursi ili istekli ili su pri kraju, što je razlog da ih se transportira kopnom. Ukrajinci imaju načina i dijelova da im vrlo brzo produlje životni vijek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?