AMERIČKA 'KRTICA'

'Imali smo sve podatke o ISIL-u, ali CIA ih je ignorirala'

obaviještajac
16.03.2016.
u 21:01

Obavještajac iz Sirije u intervjuu francuski 'Le Monde', kojeg su nazvali tek 'M' izjavio je da su sirijski pobunjenici slali 'veoma precizne informacije' o Islamskoj državi još od 2013. godine.

'Od trenutka kada je Islamska država imala 20 članova do trenutka kada ih je bilo 20.000, dali smo Amerikancima sve što smo prikupili o ISIL-u u Iraku i Siriji - karte, GPS koordinate, fotografije, brojeve telefona, čak i IP adrese. Kada smo ih pitali što su napravili s tim podacima, rekli su da je sve u rukama onih koji donose odluke', naveo je anonimni špijun.

Kazao je i da su on i njegovi agenti u nekoliko navrata radili prikriveno, odnosno infiltrirali su se u redove ISIL-a. Od Amerikanaca je za to primao plaću od 10 tisuća dolara mjesečno. 'Sirijska krtica' pokazala je Le Mondu i neke fotografije iz kampa ISIL-a u blizini Latakije.

Prema različitim izvještajima, CIA je tijekom 2013. i 2014. godine trenirala umjerene sirijske pobunjenike u jordanskim bazama. Do 2015. Washington je obustavio većinu programa za obuku pobunjenika, prenosi RT.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?