AEOI

Iran tvrdi da može obogaćivati uranij do 60 posto

09.11.2019.
u 20:54

Iran ima kapacitete za obogaćivanje uranija do 60 posto, rekao je danas glasnogovornik iranske agencije za atomsku energiju (AEOI), što je više nego dovoljno za civilne namjene, ali je još daleko od potrebnih 90 posto za proizvodnju nuklearne bombe. 

"Organizacija ima kapaciteta za obogaćivanje uranija do 5, 20 i 60 posto", rekao je glasnogovornik AEIO-a Behrouz Kamalvandi na konferenciji za medije u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordow, izvijestila je novinska agencija IRIB. 

"Trenutno postoji potreba od 5 posto", dodao je Kamalvandi. 

 Ali Hamenei rekao da religija zabranjuje proizvodnju nuklearnog oružja

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je prošlog mjeseca da Islamska republika nikada nije težila izgradnji i korištenju nuklearnog oružja, što im i religija zabranjuje. 

Iran je u četvrtak objavio da je nastavio obogaćivanje uranija u Fordowu, udaljavajući se još više iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine nakon što su se Sjedinjene Države odlučile povući iz sporazuma. 

Sporazumom se zabranjuje proizvodnja nuklearnog oružja u Fordowu, visoko osjetljivom području koje je Iran skrivao od UN-ovih inspektora sve do 2009. 

Inspektori međunarodne agencije sutra će posjetiti Fordow

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nedjelju će posjetiti Fordow, najavio je Kamalvandi. 

Iran je u svibnju počeo premašivati ograničenja dogovorena sporazumom u znak odmazde zbog američkog pritiska na Teheran da pregovara o ograničenjima na programe balističkih projektila i potpori posredničkim snagama na Bliskom istoku. 

Iran kaže da će povući svoje mjere ako europske potpisnice sporazuma uspiju Teheranu vratiti pristup vanjskoj trgovini koji je blokiran uvođenjem američkih sankcija. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije