REHABILITIRALI ČETNIKA

'Kalabić nam je sve poklao – od bebe do djeda'

30.05.2017.
u 18:57

Vladan Pantić: Sve izokreću, lažu, mažu. Kamo ide ova Srbija

Četnički vojvoda Nikola Kalabić, koji se smatra jednim od najvećih zločinaca tijekom Drugog svjetskoga rata, odlukom Višeg suda u Valjevu rehabilitiran je i smatra se neosuđivanom osobom!!! Odluka je to suca Dragana Obradovića koji je tijekom postupka utvrdio da se nevažećim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu. Isti sud donio je i odluku kako se nevažećim smatra i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. rujna 1946. kojim je Kalabiću oduzeta nepokretna imovina.

Zvjerski zločini 

Sudac Obradović nije uopće uzeo u obzir niz zvjerskih zločina koje su tijekom godina činili Kalabić i njegovi četnici. Srbijanski mediji prenijeli su zaprepaštenje Vladana Pantića koji je potomak stradalih u pokolju u Vraniću, selu 30-ak kilometara od Beograda, za koji je odgovoran upravo Kalabić. On je rekao kako su četnici u to selo došli 20. prosinca 1943. i tada ubili deset članova njegove obitelji. Toga su dana u Vraniću Kalabićevi četnici ubili 67 civila. Četnici su pokolje, u kojima je sudjelovao i sam Kalabić, počinili u 14 kuća u selu čiji se pojedine članove sumnjičilo za održavanje veze s partizanima. U svim kućama pobijeni su svi ukućani, osim petero koji su slučajno preživjeli. Prema njegovim riječima 10-15 četnika je u večernjim satima došlo u kuću njegovih predaka. Poklali su sve u kući “počevši od 87-godišnjeg djeda pa do jednogodišnje bebe u kolijevci”. – Glava mu je bila gotovo odsječena. Pobijeni su toliko okrutno... Uživali su u zločinu. Majci su vezali ruke za kolijevku pa da ona kao drži dijete. Djedovu su kćer 18 puta uboli kamom – rekao je Pantić pitajući se kamo ide ova Srbija. 

Pomirba krvnika i žrtvi 

Podsjetio je kako su četnici i Kalabić činili zločine na području cijele Srbije. – Ne mogu vjerovati da se danas sve izokreće, neki nadripovjesničari pišu, lažu, mažu... Ne mogu shvatiti kamo ovo vodi. Zločin je zločin, ne može se oprostiti i ne mogu se pomiriti krvnici i žrtve – rekao je Pantić.

Na vijest o rehabilitaciji Kalabića oštro su reagirali i dužnosnici vlade Srbije koji izražavaju nadanje da će Prizivni sud u Beogradu poništiti presudu suda u Valjevu. Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je kako je pokušaj rehabilitacije Kalabića sramotan i uvredljiv. – Sramotan je zato što je neshvatljivo da Srbija sada, 70 godina nakon Drugog svjetskog rata, treba prijeći na stranu poraženih – rekao je Vulin. Šef diplomacije Ivica Dačić rekao je kako rehabilitacija Kalabića predstavlja sramotnu odluku i šteti ugledu Srbije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije