rezultati istrage

Katolički svećenici u Australiji seksualno zlostavljali na tisuće djece

dfgdgf
06.02.2017.
u 11:05

U razdoblju od 1950. do 2010. čak sedam posto svećenika Katoličke crkve prijavljeno je zbog seksualnog zlostavljanja djece. 

Rezultati su to dugogodišnje istrage Kraljevskog povjerenstva, koje je godinama istraživalo kako su tamošnje institucije reagirale u slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, ne samo u vjerskim organizacijama. To povjerenstvo, koje predstavlja najviše istražno tijelo u Australiji, je već je ranije čulo potresna svjedočanstva velikog broja ljudi o zlostavljanju u crkvenim redovima, no puni razmjeri tog problema otkriveni su tek u ponedjeljak, kad je povjerenstvo objavilo prikupljene podatke.



Priče žrtava "depresivno su slične", rekla je Gail Furness, odvjetnica koja pomaže povjerenstvu u Sydneyu. 

"Djeca su ignorirana ili još gore, kažnjena. Njihovi navodi nisu istraživani, a svećenici i ostali kler samo su premještani. Župe i zajednice u koje bi dolazili nisu znali ništa o njihovoj prošlosti ", tvrdi Furness, a prenosi BBC. 


4444 žrtve prijavile su zlostavljanje u zadnjih 35 godina

Prema rezultatima istrage koja je vođena u suradnji s crkvenim vlastima u Australiji, u zadnjih 35 godina čak 4444 osoba prijavilo je crkvenim vlastima seksualno zlostavljanje od strane katoličkih svećenika.

Prosječna dob žrtava bila je 10,5 godina kod djevojčica i 11,5 kod dječaka. U prosjeku je trebalo 33 godina za prijavljivanje svakog slučaja. 

"Ove brojke su šokantne. One su tragične i neobranjive", rekao je u razgovoru sa službenicima Kraljevske komisije Francis Sullivan, čelnik crkvenog Vijeća za istinu, pravdu i zaliječenje, pa dodao: "Kao katolici, možemo se samo sramiti".

"Podaci nam govore da je u periodu od 1960-2010. za seksualno zlostavljanje djece prijavljeno 1265 katoličkih svećenika.", rekao je Sullivan. 

U istrazi su sudjelovale australske crkvene vlasti, ali ne i Vatikan, iz kojeg je poručeno kako nije "ni moguće ni prikladno dati tražene podatke", navode australski mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?