Wang Yi

Kina poručila Rusiji da će podržati neovisan i nepristran stav prema Ukrajini

Wang Yi
POOL/REUTERS
07.08.2023.
u 19:52

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da će Kina podržati neovisan i nepristrasan stav o Ukrajini dok nastoji pronaći političko rješenje za to pitanje.

Wangovi komentari Lavrovu objavljeni su u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak u kome se navodi da će Kina biti "objektivan i racionalan glas" na svim međunarodnim multilateralnim forumima i "aktivno će promovirati mirovne pregovore".

Priopćenje je uslijedilo nakon što je ministarstvo tijekom dana navelo da su međunarodni pregovori u Saudijskoj Arabiji tijekom vikenda o nalaženju mirnog rješenja ukrajinske krize pomogli "konsolidaciji međunarodnog konsenzusa".

Više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje, ali ne i Rusiju, sudjelovalo je u pregovorima u Džedi koji su završeni u nedjelju.

Kina je poslala svog posebnog izaslanika za euroazijska pitanja i bivšeg veleposlanika u Rusiji Li Huija, koji je u svibnju obišao šest europskih prijestolnica kako bi pokušao pronaći zajednički jezik za eventualno političko rješenje sukoba, koji je sada u 18. mjesecu.

Peking je odbio osuditi Moskvu za invaziju na Ukrajinu koju je pokrenula u veljači 2022. Ponudio je svoj mirovni plan, koji je naišao na mlak odgovor i u Rusiji i u Ukrajini, dok su Sjedinjene Države i NATO bili skeptični, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?