U MINUSU ČAK I ŠVEDSKA

Korona je potopila ekonomiju EU: Najveći pad Njemačke u 10 godina, u Francuskoj još gore

15.05.2020.
u 11:43

Epidemija koronavirusa smanjila je njemački BDP u prvom ovogodišnjem kvartalu 2,2 posto, objavio je njemački statistički ured. Najveći je to pad njemačke ekonomije u zadnjem desetljećum, ali bez obzira na taj pad, koji je prije svega posljedica zastoja u razmjeni sa Kinom, Njemačka je u prvom tromjesečju stajala puno bolje od ostalih zapadno-europskih ekonomija.

Eurostat navodi u svojoj prvoj procjeni da je eurozona u prvom tromjesečju izgubila 3,8 posto BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje, a EU 3,3 posto. Kvartalni pad BDP-a u Španjolskoj bio je 5,2 posto, Italiji 4,7 posto dok je najviše štete pretpjela Francuska te je njezina ekonomija zaronila visokih 5,8 posto, što je najviše od kraja Drugog svjetskog rata.

Među tranzicijskim državama najveći pad imala je Slovačka - 5,4 posto, zbog velikog značaja automobilske industrije i oslonjenosti na Aziju. Minusima se nije othrvala ni Švedska gdje je BDP pao 0,3 posto. Podaci za Hrvatsku bit će objavljeni krajem svibnja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?