ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov kaže da Moskva ne vidi znakove novih jamstava glede sporazuma o žitu

Sergej Lavrov
Reuters/PIXSELL
31.08.2023.
u 20:41

Lavrov je rekao nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Turske, koja je posredovala u postizanju sporazuma zajedno s UN-om, da je Rusija "sutra" spremna vratiti se sporazumu ako se ispoštuju njezini zahtjevi, no da nema znakova da će se to dogoditi.

Rusija ne vidi znakove da će dobiti jamstva koja će joj omogućiti obnavljanje sporazuma koji dopušta Ukrajini, jednoj od najvećih izvoznica na svijetu, da izveze žito preko Crnog mora, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je napustila godinu dana star sporazum u srpnju, požalivši se prvenstveno da zapadne sankcije ometaju njezin vlastiti izvor žitarica i gnojiva, što je u suprotnosti s memorandumom potpisanim usporedno s crnomorskim sporazumom o žitu.

Lavrov je rekao nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Turske, koja je posredovala u postizanju sporazuma zajedno s UN-om, da je Rusija "sutra" spremna vratiti se sporazumu ako se ispoštuju njezini zahtjevi, no da nema znakova da će se to dogoditi.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da "Rusija ima zahtjeve za nesmetan izvoz svojih žitarica i gnojiva. Potvrdili smo važnost poštivanja ovih zahtjeva na našem sastanku."

Dodao je da je, uz turska nastojanja i doprinose, UN pripremio novi paket prijedloga. "Vjerujemo da ovo omogućuje odgovarajuću osnovi za oživljavanje inicijative."

No Lavrov je rekao da "i dalje u toj poruci nema nijednog jamstva" te da su njoj "samo obećanja".

"Čim to ne budu obećanja, nego jamstva, s konkretnim rezultatom koji se može provesti sutra, onda će se sutra nastaviti provođenje ovog paketa u cijelosti."

Rekao je da je Zapad taj koji je stao na put rješenju.

"Članice UN-a ne mogu učiniti ništa same, prisiljene su tražiti od Zapada da bude razuman, da zauzme konstruktivan pristup, a Zapad to ne želi učiniti."

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poslao je ovaj tjedan ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu prijedlog o ponovnom pokretanju sporazuma o žitu, rekao je u četvrtak Reutersu ruski diplomat koji je želio ostati anoniman.

Diplomat, koji je vidio pismo, rekao je da "nema nikakvih novosti" i da su u njemu samo prijašnje UN-ove ideje koje nisu prošle.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?