Ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov: Mirovni plan Ukrajine i prijedlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o žitu "nisu realistični"

Sergej Lavrov
Reuters/PIXSELL
23.09.2023.
u 20:40

Lavrov je rekao da će sukob biti riješen na bojnom polju ako Kijev i njegovi zapadni saveznici ostanu pri tom stajalištu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji prijedlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nisu realistični".

Lavrov je govorio nakon tjedna intenzivne globalne diplomacije na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku gdje su Ukrajina i njezini zapadni saveznici nastojali prikupiti potporu Kijevu, javlja Hina.

"To je potpuno neizvedivo", rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 točaka koji promovira Kijev. "To nije moguće provesti. Nije realno i svi to razumiju, ali istodobno kažu da je to jedina osnova za pregovore."

Rekao je da će sukob biti riješen na bojnom polju ako Kijev i njegovi zapadni saveznici ostanu pri tom stajalištu.

Lavrov je dodao da je Moskva napustila crnomorsku inicijativu za žito jer obećanja data Rusiji - uključujući uklanjanje sankcija ruskoj banci i njezino ponovno povezivanje s globalnim sustavom SWIFT - nisu ispunjena.

Rekao je da posljednji prijedlozi UN-a za oživljavanje tog izvoznog koridora za ukrajinske poljoprivredne proizvode "jednostavno nisu realni".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?