ukrajinski dužnosnici tvrde

Loše vrijeme ometa ruske napore da osvoje razorenu ukrajinsku Avdiivku

Rusija
REUTERS
29.11.2023.
u 09:36

Loše vrijeme usporilo je ruske napore za osiguranje svojih položaja na području istočne Ukrajine i osvajanje razorenog grada Avdiivke, istaknuli su u utorak ukrajinski dužnosnici, a prenosi Reuters. 

Navodi se kako ruske trupe, potpomognute zračnim udarima, još od sredine listopada pokušavaju preuzeti kontrolu nad Avdiivkom. 

Ukrajinski dužnosnici ističu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta u gradu koji je označen kao glavni  ulaz u regionalno središte Donjeck koji je udaljen tek   20-ak kilometara.  

Tlo je, inače, nakon oluja  i snijega na jugu  raskvašeno i neprikladno za vojne manevre.

Ukrajinski časnik Serhiy Tsekhotskyi naglasio je da su Rusi počeli  granatirati središte grada iz Donjecka, ali da ukrajinska brigada drži položaj.  Tsekhotskyi očekuje nove napade kada se tlo zamrzne, odnosno očvrsne. 

Vojni glasnogovornik Volodimir  Fitio tvrdi da je loše vrijeme natjeralo Ruse na "prilagodbe".

"Ne možete napredovati kada je teren ovakav", rekao je Fitio za medijsku kuću Espreso TV. "Rusi su ranije dovodili rezervne vojnike i bacali ih u bitku. Sada je puno manje takvih pokreta zbog vremena", naveo je.

Ističe se da je velik dio borbi  proteklog tjedna bio  usredotočen na industrijsku zonu izvan središta i na veliku tvornicu koksare Aviivka, koju su ukrajinski branitelji napustili ovog mjeseca. 

Neslužbeni ruski izvještaji o borbama govore da su moskovske snage napredovale sjeverno od Avdiivke i da su teške borbe zahvatile područje oko elektrane.

Rusko ministarstvo obrane rijetko spominje Avdiivku u svojim službenim izvješćima, a Reuters nije uspio provjeriti izjave ni s jedne strane.

Inače, od prijeratnih 32.000 stanovnika, u gradu je sada ostalo tek oko 1.500 ljudi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?