Viktor Orban najavio

Mađarska pojačava zaštitu na južnoj granici zbog migranata

Viktor Orban
29.02.2020.
u 11:51

Premijer Viktor Orban izjavio je da će Mađarska pojačati zaštitu južne granice nakon što ga je turski predsjednik Tayyip Erdogan obavijestio da Turska više ne može obuzdati priliv migranata.

- Tijekom telefonskog razgovora o migrantima i trenutnoj ratnoj situaciji u Siriji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavijestio je premijera Orbana da je ogroman pritisak na Tursku i da više ne mogu obuzdati priliv migranata - navodi vladina pres-služba u priopćenju objavljenom u petak navečer.

Orban je sazvao sastanak svog ureda za sigurnost na kojem je odlučeno da "Mađarska mora pojačati zaštitu svojih granica i obratiti posebnu pažnju na kretanja na balkanskoj ruti migracije".

Izbjeglice u Turskoj krenule su u petak prema europskim granicama nakon što je jedan dužnosnik rekao da su granice otvorene u reakciji na eskalirajući rat u Siriji u kojem su sirijske vladine trupe ubile 33 turska vojnika.

EU je priopćila da Ankara nije službeno najavila bilo kakvu promjenu politike na granici, podsjeća Reuters.

Orban je jedan od najvećih protivnika muslimanske imigracije u Europu, a treći mandat na vlasti osvojio je 2018. Tijekom vrhunca migrantske krize 2015. godine je učinkovito zaštitio južnu granicu Mađarske. Mađarska je bila tranzitna ruta stotina tisuća migranata koji su preko Balkana krenuli prema zapadnoj Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije