Nove mjere i savjeti

Merkel pozvala Nijemce da prestanu putovati u visokorizične zemlje

27.08.2020.
u 19:07

"Pokazalo se da je nesrazmjerno visok broj putnika koji se vraćaju iz područja visokog rizika i koji su nakon toga pozitivni na koronavirus", izjavila je novinarima njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa čelnicima 16 država Njemačke, piše Thomson Reuters Foundation News.

Njemačka je uspjela zadržati broj slučajeva COVID-19 i smrti relativno nizak u usporedbi s drugim velikim europskim zemljama, pri čemu je zabilježeno 237.936 slučajeva zaraze koronavirusom i 9.285 smrtnih slučajeva. Ali broj novooboljelih svakodnevo raste od početka jula.

Proteklih sedmica, najveća žarišta su vjenčanja, porodična okupljanja i zabave na plažama u inozemstvu, što je dovelo do uvođenja ozbiljnijih epidemioloških mjera, s obzirom da se ne poštuju pravila socijalnog distanciranja.

"Vjerovatno od oktobra, svi koji moraju u karantin jer su putovali u visoko rizičnu zemlju više neće imati pravo na naknadu za izgubljene plaće", kazala je Merkel.

Njemačka ima listu visokorizičnih zemalja, koja uključuje većinu zemalja izvan Europe. Nedavno se toj listi priključio i Pariz, francuski Azurni kraj i veći dio Španije. Njemačka također produžava zabranu za odlazak na velike događaje poput koncerata, sportskih utakmica i festivala, barem do kraja godine.

Države će također nametnuti strožija ograničenja na okupljanja u privatnim domovima, a 15 od 16 njemačkih država složilo se kada je riječ o minimalnoj kazni od 50 eura zbog nenošenja zaštitne masku tamo gdje je to obavezno, poput tržnih centara ili javnog prijevoza.

"Korona se u potpunosti vraća u Njemačku", izjavio je bavarski pokrajinski premijer Markus Soeder na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije