POSKUPLJENJA

Nafta skočila na gotovo 75 dolara po barelu

25.04.2018.
u 08:45

Smanjenje proizvodnje iscrpilo je viškove, a novi ratovi dižu potražnju

Cijena sirove nafte za europsko tržište skočila je u utorak na razinu od 75 dolara po barelu. Najviša je to vrijednost crnog zlata od 2014. godine i već se osjeti na tržištu maloprodaje. 

Naime, cijena benzina Eurosuper 95 na hrvatskim benzinskim crpkama nije premašila 10 kuna, ali je od psihološke granice tek nekoliko lipa. Pitanje je dana kada će se cijena značajnije povećati jer rast cijena na svjetskim burzama ne jenjava. Od početka godine cijene su skočile za 10 posto, a u posljednjih godinu za više od trećine.

Analitičari tvrde da prosječna cijena neće premašiti 66 dolara po barelu u 2018., ali ni u idućoj godini, ali od početka godine do danas cijena se nije spuštala ispod te razine pa je izvjesno da će se prosjek kretati prema razinama od 70 dolara po barelu. Smanjenje proizvodnje iscrpilo je višak rezervi, a novi ratni sukobi dižu potražnju za naftom.

Cijena benzina u siječnju 2016., kada je nafta bila povijesno niska iznosila je čak 8,8 kuna po litri pa ako nije bilo oscilacija prema padu neće ni znatno rasti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije