dick polich

Najslavnije filmske kipove, Oscare, izrađuje Hrvat!

dick polich
19.02.2016.
u 19:29

Glamurozne nagrade Američke akademije filma i znanosti, popularni Oscari, bit će dodijeljeni najboljim filmovima i glumcima u 2015. Kipove od ove godine nadalje, ekskluzivno za Oscara, izrađuje američki Hrvat, Dick Polich, javlja Croexpress.eu.

Dick Polich (84), sin hrvatskih useljenika, vlasnik je i osnivač tvrtke Polich Tallix Fine Art Foundry, smještene u Rock Tavern, New York. Tvrtka je osnovana 1972. godine. Kako je priopćeno na službenoj stranici Oscara, najglamuroznija američka filmska nagrada tako se vraća svojim korijenima jer će se kipići ručno izrađivati u bronci, prije nego se oblože 24-karatnim zlatom.

'Ovim projektom povjereno nam je nastavljanje velike tradicije', kaže Polich. 'Privilegija je da svojim umjetničkim iskustvom i tehničkim umijećem možemo doprinijeti Oscaru'.

Izrada kipića za dodjelu Oscara već je započela jer je dodjela 28. veljače. Polich Tallix prvo je napravila digitalne skenove kipova iz 1929. godine te modernih postolja. Kipovi se zatim printaju pomoću 3d printera, oblikuju u vosku te se na njih stavlja keramički pokrov. Kip se zatim zagrijava na 870 °C, što topi vosak i ostavlja keramički kip Oscara. On se nakon toga stavlja u tekuću broncu na temperaturu od 980°C. Zatim se hladi i pjeskari te se na kraju oblaže zlatom.

Za izradu 50 kipića potrebno je oko 3 mjeseca.

Policheva obitelj emigrirala je iz Hrvatske u okolicu Chicaga početkom 20. stoljeća. Polich je nakon završene srednje škole završio prestižni Yale. Nakon toga služio je vojsku kao pilot u mornarici, nakon čega je godinu dana studirao na Harvardu. No,kasnije je počeo raditi kao istraživač na MIT-u, gdje je i diplomirao metalurgiju 1964.

Četiri godine kasnije otvorio je svoju prvu lijevaonicu u garaži svog prijatelja. Prva stvar koju su izlili bio je maleni brončani zec. Četiri godine kasnije osnovana je tvrtka Pollich Tallix. Ostalo je povijest...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?