SNIMAO SE PRIJE MASAKRA

Napadač u autu slušao četničku pjesmu, po oružju ispisao imena povijesnih ličnosti

Foto: Reuters/Pixsell
1/4
15.03.2019.
u 12:48

Napisao je na oružju imena ličnosti koje su se borile protiv otomanske vojske. Među njima su i dva ispisana na ćirilici – crnogorskog vojvode Marka Miljanova Popovića i srpskog kneza Stefana Lazara.

U pucnjavi na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu, prema posljednjim informacijama tamošnjih medija, ubijeno je najmanje 49 ljudi, a više desetaka je ranjeno.  

Naoružani napadač  otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu, u gradu Christchurchu. Napadač se identificirao kao Brenton Tarrant (28) iz Graftona u Australiji. Obratio se na internetu i naveo razloge za napad. 

Svoj smrtonosni napad prenio je na Facebooku, no video je uklonjen. U svom obraćanju opisao je sebe "samo kao običnog bijelog čovjeka". Rekao je da potječe iz radničke klase, iz obitelji s niskim primanjima, te da se za ovo odlučio kako bi osigurao budućnost za svoj narod.

Napadač kojeg istražuje policija rekao je da je izvršio napad kako bi "smanjio stopu imigracije u europske zemlje", piše news.com.au.

Kako piše Daily Mail, napadač je ušao u automobil maskiran i rekao: "Neka zabava počne." 

U automobilu kojim se odvezao do džamije slušao je narodnu i vojnu glazbu. Vozilo je parkirao nedaleko od mjesta napada. Uzeo je oružje i stao na ulazna vrata te pucao na svakoga tko se kretao. 

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail. Kad je stigao, vozilo je parkirao u aleji nedaleko od mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao.

U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili.  

U videu koji je objavio Daily Mail čuje se kako je, dok se vozio prema džamiji, u autu slušao i četničku pjesmu u kojoj se spominje Radovan Karadžić.  

Osim toga, napadač je na oružju napisao nekoliko imena povijesnih ličnosti koje su se borile protiv otomanske vojske. Zanimljivo, među njima su i dva ispisana na ćirilici – crnogorskog vojvode Marka Miljanova Popovića i srpskog kneza Stefana Lazara. 

Uz njih naveo je i vlaškog kneza Šerbana Kantakuzina, britanskog admirala Edwarda Codringtona, mletačkog vojskovođu Marca Antonija Bragadina i austrougarskog generala grofa Ernsta Rudigera von Starhemberga.  

Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.  

 "Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo bio je nezabilježen čin nasilja", kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?