Nedostatak vojnika najveći je problem ukrajinske vojske

rat u ukrajini
Reuters/PIXSELL
20.12.2023.
u 19:16

S terena dolaze vijesti da je ruska vojska i dalje tehnološki lošije opremljena, s lošim komunikacijama i protuzračnom obranom te da masovna upotreba dronova traži i njihovu povećanu proizvodnju i nabavu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak na konferenciji za medije za kraj godine da su ga njegovi vojni zapovjednici zatražili mobilizaciju novih 500.000 vojnika uz postojećih 500.000 koji su već u uniformama. Te rečenice dolaze nakon izostanka paketa vojne pomoći iz SAD-a i EU, vijesti da ukrajinska vojna policija vrši racije po kafićima i drugim javnim objektima kako bi pohvatala one koji se dosadašnjim pozivima za frontu nisu odazvali, ali i nakon priča da je ratni zamor postao ogroman problem za ukrajinsku vojsku jer se ne može vršiti rotacija.

Premalo je vojnika, u Kijevu je zbog toga bilo i, za sada barem, malobrojnih prosvjeda supruga vojnika koji u godinu dana ne skupe ni mjesec dana odmora. Tome treba pridodati i nestašicu streljiva koja bi zbog neodobravanja novih paketa u SAD i EU mogla biti još i izraženija, a sve to zajedno dobar je dio razloga što bučno najavljivana protuofenziva nije donijela praktički nikakve rezultate, naprotiv. Postoji bojazan da bi Rusija mogla dobiti rat jednostavno 'na mišiće', zbog nadmoći u naoružanju.

Takve izjave daje i Vladimir Putin koji sada tvrdi da će njegova vojska ispuniti sve postavljene ciljeve, a pri tome je teško vjerovati da će se raditi samo o onima sekundarnima, zauzimanju četiri istočne ukrajinske oblasti. Po njegovim riječima, Rusija sada u Ukrajini ima 617.000 vojnika, što odgovara svim vijestima da su okupljene ozbiljno velike rezerve koje se po potrebi ubacuje u borbu. Dosta se dobro to vidi oko Avdijivke gdje se pritisak ruske vojske nastavlja unatoč lošijem vremenu, a procjenjuje se da je tamo angažirano 40-50 tisuća ruskih vojnika.

 

Ipak, s terena dolaze vijesti da je ruska vojska i dalje tehnološki lošije opremljena, s lošim komunikacijama i protuzračnom obranom te da masovna upotreba dronova traži i njihovu povećanu proizvodnju i nabavu. Interesantno je da je zadnju tiskovnu konferenciju ove godine Zelenski organizirao na lokaciji za koju su novinari dobili poziv neposredno prije, a javnost cijelo vrijeme nije znala gdje se točno konferencija održava.

– Trebam konkretno znati što će biti s vojskom Ukrajine, što će biti s onim momcima koji su branili našu državu dvije godine? Imamo problema s rotacijom i praznicima. To bi trebao biti sveobuhvatan plan – kazao je Zelenski komentirajući zahtjev svojih zapovjednika uz jedan možda i znakovit komentar: žene se sigurno neće mobilizirati. Isto je tako rezolutno odgovorio na pitanje je li Ukrajina na rubu da izgubi rat – ne. Također je čvrsto opovrgnuo da je u prijeporu s glavnim zapovjednikom Valerijem Zalužnim. Bilo je tu još zanimljivih tvrdnji. Jedna je da će Ukrajina sljedeće godine moći proizvesti milijun dronova, kao i da u ovom trenutku pregovori s Rusijom nisu izvedivi, što je Zelenski izrekao uz tvrdnju da će nastojati vratiti kontrolu nad cijelim ukrajinskim međunarodno priznatim teritorijem. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?