VEZANI UZ IZRAEL

Nijemci dodali nova pitanja u test za državljanstvo: 'Tko želi putovnicu, mora dijeliti naše vrijednosti'

njemačka putovnica
Pixsabay
26.03.2024.
u 17:15

Tko želi postati njemačkim državljaninom mora znati što to znači preuzeti tu povijesnu odgovornost Njemačke. Ova odgovornost je dio našeg identiteta, poručila je njemačka ministrica Nancy Faeser

U test koji se polaže uz molbu za prijem u njemačko državljanstvo ubačena su i pitanja koja bi trebala ukazati na povijesnu odgovornost Njemačke prema Židovima i državi Izrael, prenose njemački mediji u utorak. „Tko ne dijeli naše vrijednosti, ne može dobiti ni njemačku putovnicu“, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser na upit medija.

„Antisemitizam, rasizam i ostale forme prezira prema ljudima su nespojivi s dobivanjem njemačkog državljanstva“, rekla je Faeser. Ona je ukazala na povijesnu odgovornost Njemačke kada su u pitanju Židovi i Izrael misleći na sistematsko uništavanje Židova u holokaustu u doba nacističke Njemačke.

„Tko želi postati njemačkim državljaninom mora znati što to znači preuzeti tu povijesnu odgovornost Njemačke. Ova odgovornost je dio našeg identiteta“, zaključila je ministrica Faeser. Prije toga je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova potvrdio prethodne napise medija po kojem su u test koji se polaže kao dio procesa stjecanja njemačkog državljanstva, ubačena i pitanja koja se odnose na život Židova u Njemačkoj kao i na povijesnu odgovornost Njemačke prema Židovima i Izraelu.

 

„Ubuduće će teme poput antisemitizma, prava na opstanak Izraela i židovski život u Njemačkoj igrati važniju ulogu pri testu za upis u državljanstvo“, stoji u priopćenju ministarstva. Prije toga je Spiegel Online objavio neka pitanja koja će se ubuduće naći u testu koji je sastavni dio procesa stjecanje njemačkog državljanstva.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada i rata u Pojasu Gaze koji je uslijedio, u Njemačkoj je drastično povećan broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?