zbog uštede plina

Njemačka ponovno u pogon stavila jednu od ugašenih termoelektrana

01.08.2022.
u 21:15

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je termoelektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom srpnja donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu

Njemačka je u sklopu mjera štednje prirodnog plina odlučila da u pogon ponovno pusti jednu od već ugašenih termoelektrana na ugljen, objavila je Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, prenosi DPA. 

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je termoelektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom srpnja donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stupnja neovisnosti od prirodnog plina iz Rusije.

Elektrana Mehrum prestala je s radom u prosincu prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može započeti „u svakom trenutku“.

Cilj vraćanja elektrana na ugljen u pogon je smanjenje potrošnje plina. Njemački ministar finacija Christian Lindner smatra da se plin umjesto za proizvodnju struje mora štediti za potrebe kućanstva i industrije u nadolazećoj zimi.

- Ne smijemo dopustiti da se kriza s prirodnim plionom pretvori u krizu opskrbe električnom energijom - rekao je Lindner.

Lindner, kao i demokršćanska oporba u Bundestagu, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar ekonomije i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći prirodnog plina „gdje god je to moguće“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije