U TIJEKU SU PRIPREME

Njemačka šalje dodatne vojnike na Kosovo, Pistorius poslao znakovitu poruku: 'Jedini put je EU'

Fabian Bimmer/REUTERS
05.02.2024.
u 18:23

Njemački ministar obrane je, nakon nedavnih napetosti, pozvao Srbe i Albance da pregovorima unaprijede proces pridruživanja Europskoj uniji

Njemačka se drži svojih planova o slanju dodatnih vojnika na Kosovo, rekao je u ponedjeljak u Prištini njemački ministar obrane Boris Pistorius. "Obuka je u punom jeku kako bismo bili spremni za raspoređivanje prema planu", rekao je Pistorius na sastanku s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani.

Njemački ministar obrane je, nakon nedavnih napetosti, pozvao Srbe i Albance da pregovorima unaprijede proces pridruživanja Europskoj uniji, prenosi agencija Dpa. "Na dnevnom redu je dijalog i deeskalacija", rekao je, dodajući da je njemački kancelar Olaf Scholz "vrlo jasno naglasio da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji".  "I to mora biti put naprijed", istaknuo je Pistorius.

"U ovoj situaciji nitko ne može i ne smije imati interes zaoštravati situaciju", dodao je njemački ministar obrane.

 

Oružani incident u kojem su u rujnu lokalni Srbi napali kosovsku policiju doveo je do novih napetosti između Prištine i Beograda, unatoč stalnim naporima EU-a da obje zemlje nastave put normalizacije odnosa. Nove napetosti izazvala je nedavna odluka kosovske središnje banke o uvođenju eura kao jedinog službenog sredstva plaćanja u unutarnjem platnom prometu. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?