KOMPENZACIJA BERLINA

Njemački “Marshallov plan” za mirniji Balkan

07.06.2017.
u 18:45

Još se ne zna koliko je namijenjeno razvoju balkanskih država – BiH, Srbije, C. Gore, Kosova, Makedonije i Albanije

Na stolovima čelnika Europske unije u Bruxellesu uskoro bi se trebao pojaviti prijedlog Njemačke o pokretanju maloga “Marshallova plana” namijenjenog razvoju balkanskih država (BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije). Tvrdi to beogradski dnevni list Večernje novosti pozivajući se na diplomatske izvore i na neke od nedavnih izjava šefa njemačke diplomacije Sigmara Gabriela.

Povezivanje država

Bruxelles bi trebao odobriti provedbu toga plana i odrediti poseban fond za njegovu realizaciju. Prema navodima Večernjih novosti, novac bi se osigurao na razne načine pa i donatorskim akcijama. Zasad nema informacija o tome koliko bi novca na raspolaganju imao taj fond kao ni koliko bi dugo to trajalo, ali već sad je vidljivo da će, s obzirom na stanje u tim državama, biti potrebno osigurati značajna sredstva. Balkanske države koje čekaju na ulazak u EU još godinama neće biti dio europske obitelji država. Tijekom nekoliko godina novac iz fonda omogućio bi da se značajno podigne gospodarstvo u tim državama i tako stvori gospodarski atraktivan prostor u tome dijelu Europe. Predviđena je široka mogućnost korištenja sredstava fonda i za otvaranje novih tvrtki. Time bi se postiglo nekoliko ciljeva poput onoga da se Balkan premreži infrastrukturnim vezama poput autocesta i željezničkih pruga, što bi omogućilo bolju prometnu i gospodarsku povezanost država. Osnivanje fonda i pokretanje plana bila bi i svojevrsna zamjena spomenutim državama za višegodišnje čekanje na pristupanje Europskoj uniji. Značajnim ulaganjem koje bi uslijedilo poboljšala bi se kvaliteta života, a onda i smanjile međunacionalne tenzije na Balkanu. Naime, u Njemačkoj su svjesni svih tenzija i problema do kojih dolazi na Balkanu.

Skup u Trstu

Europska unija bi realizacijom takvoga fonda dobila tehnološki obnovljene države pripremljene za pristup u tu zajednicu, ali i kvalitetne i obučene radnike. O malome “Marshallovu planu” moglo bi biti riječi već sredinom srpnja kada se u Trstu održava redoviti godišnji skup država o Balkanu. Zagovornici toga plana podsjećaju i da je Njemačka, koja je bila razrušena nakon Drugoga svjetskog rata, procvjetala s američkim Marshallovim planom, pišu beogradske Večernje novosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?