PREGOVARAT ĆE SA ŠPANJOLSKOM

Novi predsjednik Katalonije najavio odcjepljenje te pokrajine

Carles Puigdemont
11.01.2016.
u 11:09

Novi predsjednik Katalonije Carles Puigdemont najavio je odcjepljenje te pokrajine. Najavio je i pregovore sa španjolskom državom i sa europskim dužnosnicima kako bi Katalonija dobila svoj ustav.

- Mjeseci koji slijede neće biti niti lagani niti komotni. Ovo nisu vremena za kukavice, istaknuo je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu. Živjela slobodna Katalonija, kazao je na kraju govora.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju neovisnost, koalicije "Zajedno za Da" i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

Iz Madrida je, brzo stigao odgovor. Tehnički španjolski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra poručio je da će zakonima braniti cjelovitost Španjolske, prenosi Prvi.tv

- Bilo kakva odluka koja bi mogla idućih dana biti donesena u Kataloniji, a koja bi povrijedila zakon, imat će trenutni odgovor države s instrumentima koje dopušta aktualno zakonodavstvo. Neće biti nikakvog ustavotvornog procesa jer se suverenitet nalazi u španjolskom narodu, poručio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije