bivši predsjednik SAD-a

Obama upozorio da bi neke akcije u Gazi Izraelu mogle dugoročno štetiti

 Barack Obama
24.10.2023.
u 09:26

Obama je osudio Hamasov napad i ponovio svoju potporu pravu Izraela da se brani, upozorivši pritom na opasnosti po civile u takvim ratovima.

Neki od izraelskih postupaka u ratu protiv Hamasa, poput prekida isporuke hrane i vode za Gazu, mogli bi palestinske stavove dugoročno radikalizirati i oslabiti međunarodnu potporu Izraelu, upozorio je u ponedjeljak bivši predsjednik SAD-a Barack Obama .

U rijetkim komentarima o aktualnoj vanjskopolitičkoj krizi, Obama je rekao da bi svaka izraelska vojna strategija koja ignorira ljudsku cijenu rata "mogla u konačnici imati neželjen rezultat" po Izrael.

"Odluka izraelske vlade da ukine hranu, vodu i struju zarobljenom civilnom stanovništvu (u Gazi) prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize; već bi mogla i dodatno zaoštriti palestinske stavove za generacije, narušiti globalnu potporu Izraelu, koristiti neprijateljima Izraela i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regiji", rekao je Obama.

Izrael je žestoko bombardirao Gazu otkako je  u napadu palestinskog militantnog pokreta Hamas na Izrael 7. listopada ubijeno više od 1400 mrtvih ljudi. U izraelskim zračnim napadima ubijeno je više od 5000 Palestinaca, kažu dužnosnici Gaze.

Obama je osudio Hamasov napad i ponovio svoju potporu pravu Izraela da se brani, upozorivši pritom na opasnosti po civile u takvim ratovima.

Nije jasno je li Obama svoju izjavu uskladio s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji mu je bio potpredsjednik osam godina.

Tijekom svog predsjedničkog mandata, Obama je često podržavao pravo Izraela na samoobranu na početku sukoba s palestinskom islamističkom skupinom Hamas u Gazi, ali je brzo pozvao Izrael na suzdržanost nakon što su se u zračnim napadima palestinski gubici povećali.

Pojas Gaze, dug45 km u kojem živi 2,3 milijuna ljudi, od 2007. politički je pod kontrolom Hamasa, islamističke skupine koju podupire Iran, ali je pod izraelskom blokadom.

Obamina administracija tražila je mirovni sporazum u pregovorima između Izraela i Palestinaca, ali na kraju nije uspjela u posredovanju.

Otkako je preuzeo dužnost početkom 2021., Biden nije pokušao nastaviti dugo prekinute pregovore, rekavši da su čelnici obiju strana previše nepopustljivi i da ozračje nije za to povoljno.

Dok je Obama bio predskjendik imao je zategnut odnos izraelski premijer Benjamin Netanyahu, uključujući i vrijeme kada je Obamina administracija pregovarala o nuklearnom sporazumu s Iranom.

Biden je, kao Obamin potpredsjednik, često djelovao kao posrednik između njih dvojice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?