upozorenje šefice britanske zdravstvene sigurnosne agencije

Omikron soj mogao bi biti najveća prijetnja pandemije zbog brzog širenja

koronavirus
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
16.12.2021.
u 07:44

Šefica britanske zdravstvene sigurnosne agencije (NHS) nazvala je omikron soj koronavirusa "vjerojatno najznačajnijom prijetnjom" od početka pandemije usred upozorenja o nadolazećem porastu hospitalizacija.

Doktorica Jenny Harries rekla je Komitetu za odabir transporta kako je još uvijek prerano suditi o potencijalnom riziku od novog soja covida i upozorila je da virus "raste brže", poručivši zastupnicima da očekuju "zapanjujuću" stopu rasta.

"To je vjerojatno najveća prijetnja koju smo imali od početka pandemije i sigurna sam, primjerice, da će brojke koje vidimo na podacima u idućih nekoliko dana biti prilično zapanjujuće u usporedbi sa stopom rasta koju smo vidjeli u slučajevima za prethodne sojeve", rekla je Harries, prenosi Klix.ba.

“Pravi potencijalni rizik ovdje – a to bih naglasila jer još uvijek puno učimo o soju – je u odnosu na njenu težinu, kliničku težinu, a samim tim i pretvaraju li se ti slučajevi u tešku bolest, hospitalizaciju i smrt. Još smo u ranoj fazi za to. U stvari, svijet je vjerojatno još u ranoj fazi da bi bio jasan.”

Njezini komentari uslijedili su nakon što je šefica NHS-a u Engleskoj rekla da bi povećanje broja infekcija omikronom moglo dovesti do hospitalizacije većeg broja pacijenata s covidom nego na vrhuncu pandemije.

Dajući dokaze, Pritchard je rekla da se osoblje NHS-a utrkuje da proširi uvođenje dopunskog cjepiva "jer se priprema za potencijalno značajan val hospitalizacija".

Dodala je: "Ne znamo što će se dogoditi. Ali u ovom trenutku indicije su da bi mogao biti veliki ili čak veći od prethodnog vala u ovo doba prošle godine. Tako da se pripremamo za to."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?