ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Oslobađanje 'Zombi virusa' iz permafrosta: 'Posljedice bi mogle biti katastrofalne'

Arktik
Pixsabay
21.01.2024.
u 18:11

Nedavni rast temperatura na Arktiku i otapanje permafrosta izazivaju ozbiljnu zabrinutost kod znanstvenika zbog potencijalnog oslobađanja drevnih "zombi virusa". S obzirom na ubrzanje globalnog zatopljenja, rizik od smrtonosne pandemije uzrokovane tim virusima nikada nije bio veći.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost da bi drevni "zombi virusi" koji su zarobljeni u sibirskom permafrostu mogli biti otpušteni i izazvati potencijalno smrtonosnu pandemiju uslijed povećanog brodskog prometa u toj regiji.

Znanstvenici su godinama svjesni da "Metuzalemski mikrobi", stanice koje su desetljećima ostale uspavane u permafrostu, predstavljaju rizik širenja i brze reprodukcije ako se izvade iz svojih ledenih okvira, piše Daily Mail.

Međutim, upozorenja su sve ozbiljnija kako se povećava rizik od smrtonosne pandemije uzrokovane "zombi virusima". To je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da su u 2023. godini zabilježene rekordno visoke temperature, daleko iznad prosjeka od 1850. godine, kada su počela globalna mjerenja. Ovo je rezultiralo bržim otapanjem permafrosta koji pokriva četvrtinu sjeverne hemisfere.

 

Svjetski fond za prirodu (WWF) izvještava da se prosječna temperatura Arktika već povećala tri puta brže od globalnog prosjeka i da je to regija s najbržom promjenom prosječne temperature. "Permafrost je izvanredno očuvano okruženje jer je hladno, tamno i bez kisika, što ga čini idealnim za sačuvati biološki materijal. Čak biste mogli staviti jogurt u permafrost i vjerojatno bi ostao jestiv i nakon 50.000 godina", rekao je Jean-Michel Claverie, genetičar s Aix-Marseillea, sveučilišta u južnoj Francuskoj.

Osim toga, istaknuo je da nestanak arktičkog leda uzrokovan globalnim zatopljenjem predstavlja sve veći rizik za ljudsko zdravlje. "To omogućuje povećanje brodskog prometa i industrijskog razvoja u Sibiru. Planiraju se ogromne rudarske operacije koje će probiti duboki permafrost kako bi se izvadila nafta i rude. Te operacije će osloboditi velike količine patogena koji još uvijek preživljavaju tamo. Rudari će ući i udisati viruse. Posljedice bi mogle biti katastrofalne", izjavio je. 

Nije novost da znanstvenici već duže vrijeme upozoravaju na rizik od uvođenja drevnih virusa u suvremeni svijet. Claverie i njegov tim  su objavili i istraživanje koje pokazuje kako drevni patogeni uzrokuju čak 1 posto promjena u ekosustavima. 

"Jedan posto od 4 sekstilijuna je broj koji većina ljudi ne može ni zamisliti. Postoji toliko mnogo prilika da se to dogodi", rekao je Corey Bradshaw, direktor Laboratorija za globalnu ekologiju na Sveučilištu Flinders u Australiji.

Tek prošle godine su znanstvenici identifcirali šest bolesti zatočenih u permafrostu. Ako budu oslobođene mogu uzrokovati probleme svjetskih razmjera. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije