ISPLATA INFLACIJSKE PREMIJE

Ovim radnicima u Njemačkoj do 1. ožujka 2024. godine mora sjesti na račun dodatnih 1.500 eura

euri
31.01.2024.
u 08:43

Pravo na 1.500 eura imaju zaposlenici s punim radnim vremenom koji su u tvrtki radili 6 mjeseci bez prekida od 1. ožujka 2022. godine.

Radnici u metaloprerađivačkoj industriji i elektroindustriji mogu se radovati platnim listama za sljedeće mjesece. Kako je navedeno iz Sindikata IG Metall sada bi trebala biti isplaćena druga polovica dodatka za inflaciju. Kako je navedeno ukupan iznos inflacijske premije iznosio je 3.000 eura. Prošle godine radnicima je isplaćeno 1.500 eura.

Isplata inflacijske premije dogovorena je u kolektivnom ugovoru iz 2022. godine, piše Fenix-magazin.

Tko ima pravo na isplatu?

Pravo na 1.500 eura imaju zaposlenici s punim radnim vremenom koji su u tvrtki radili 6 mjeseci bez prekida od 1. ožujka 2022. godine.

IG Metall je to postigao u kolektivnim pregovorima za metalnu i elektroindustriju krajem 2022., uz trajna povećanja plaća (5,2 posto u lipnju 2023., daljnjih 3,3 posto u svibnju 2024.). Prva polovica premije za kompenzaciju inflacije  već je isplaćena 2023. godine.

Zaposleni na određeno vrijeme primaju inflacijsku premiju proporcionalno, ovisno o radnom vremenu, ali kao i prošle godine najmanje 400 eura. To se također odnosi na one koji rade mini posao.

Djelomični umirovljenici koji su prethodno radili puno radno vrijeme dobivaju polovicu iznosa, odnosno 750 eura.

Pripravnici i dualni studenti dobivaju 550 eura. Za njih ne postoji minimalni radni staž koji moraju ispuniti za isplatu bonusa.

Vrijeme isplate može varirati – najkasnije 1. ožujka

Inflacijska premija u pravilu bi trebala biti isplaćena s plaćom za siječanj. Međutim, kolektivni ugovor o bonusu za inflaciju (IAP) dopušta radničkom vijeću i poslodavcu da se dogovore o drugim rokovima isplate. U mnogim je tvrtkama premija isplaćena već u prosincu.

Međutim, inflacijska premija mora biti isplaćen najkasnije do 1. ožujka 2024. godine.

Premija za naknadu inflacije nije naknada od države, već ju mora platiti poslodavac. Država je zbog isplate premije jednostavno oslobodila poslodavca poreza i pristojbi.

Kako podsjeća Sindikat, više od 900.000 radnika izvršilo je pritisak na poslodavce štrajkom upozorenja za kolektivni ugovor u metaloprerađivačkoj industriji i elektroindustriji za 2022. godinu.

Nakon više od 20 sastanaka, IG Metall je sredinom studenog konačno postigao dogovor u Ludwigsburgu/Baden-Württembergu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?