POMOĆI ĆE U ISPORUCI

Pfizer će u ovoj godini isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva u okviru globalnog programa COVAX

23.01.2021.
u 19:52

Pfizer će u 2021. godini isporučiti do 40 milijuna doza svoga cjepiva protiv koronavirusa u okviru globalnog programa COVAX koji ima za cilj osigurati cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom kako su za cjepivo Pfizer-BioNTech potrebne dvije doze u razmaku od nekoliko tjedana, program COVAX će obuhvatiti samo 20 milijuna ljudi koji će se moći cijepiti.

Kako je izvijestio šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, u veljači će započeti isporuka cjepiva u zemlje sudionice programa. On je dodao kako se očekuje da će u okviru programa COVAX u prvom tromjesečju ove godine biti isporučeno i 150 milijuna doza cjepiva koju su proizveli tvrtka AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu.

Cilj programa COVAX je do kraja ove godine osigurati dvije milijarde doza cjepiva zemljama sudionicama, što uključuje države s niskim i srednjim prihodima.

Tedros je rekao da će COVAX također omogućiti drugim razvijenijim državama koje imaju zalihe Pfizerova cjepiva da ih doniraju siromašnijim zemljama. Šef WHO-a kritizirao je bogate države koje su potpisale rane sporazume s proizvođačima cjepiva u skladu s kojima su njima isporučene prve doze, što je mnoge siromašnije zemlje ostavilo bez cjepiva.

"Ovo nije samo značajno za COVAX, već je to veliki korak za ravnopravan pristup cjepivu i važan dio globalnih napora da se pobijedi ova pandemija. Sigurni ćemo biti bilo gdje na svijetu samo ako budemo mogli biti sigurni svuda", rekao je dr. Seth Berkley, izvršni direktor Globalne alijanse za cjepiva (Gavi) koja vodi program COVAX.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla dodao je tijekom brifinga za novinare da će tvrtka pružiti doze cjepiva i siromašnijim zemljama, ali i pomoći u njihovoj isporuci s obzirom da zahtijevaju skladištenje na izuzetno niskim temperaturama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije