PODNIO OSTAVKU

Plenković prihvatio Krstičevićevu ostavku: Neću predlagati novog ministra obrane

Andrej Plenković
Patrik Macek/PIXSELL
08.05.2020.
u 13:47

Vlada je izrazila najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje

Nakon pada vojnog aviona u kojemu su poginula dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku. Završen je sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministra Krstičevića u Banskim dvorima.

"Održao sam sastanak s ministrom Krstičevićem, izrazili smo žaljenje zbog pada aviona, izražavamo sućut obitelji", kazao je Plenković. "Ja osobnu ne vidim razlog da bi to mogao povezati kao njegovu političku odgovoronost, osobno ga je to pogodilo. Cijenim ga kao čovjeka i prijatelja i prihvaćam ostavku", kazao je Plenković.  "Ovakve se nesreće događaju. Žao mi je što se tako osjeća. Poštujem ga", dodao je. "On uzima jednu pauzu, u nekim trenucima je važno da osjetite čovjeka kojem je teško, a njemu je danas teško", kazao je Plenković. Rekao je da neće predlagati novog ministra obrane već da će jedan od državnih tajnika voditi ministarstvo do kraja mandata." Sve ovo primio vrlo teško", dodao je. "Ako on meni kaže da on to ne može više obavljati, ja to poštujem. To ne znači da je stao s političkim angažmanom", kazao je Plenković.

Plenković se osvrnuo na Milanovića

"Milanović iznosi laže i neistine. Nikada nisam spominjao njegovog oca, njegovog oca sam jednom sreo, on se meni došao javiti, to je bilo prije desetak godina. Nikada ni u jednom razgovoru nisam spominjao njegovog ocaa on je kao što vidite spominjao moju majku usred kampanje u kojoj je poražen. On je toliko već laži iznio tolikih godina što postaje njegova konstanta. Kada sam govorio o tvrdoj kohabitaciji, onda je to to. Ako netko na sastanku s hrvatskim braniteljima posprdno govori o mojoj majci koja je doktor znanosti, pa se on našao nju komentirati. To je razlika u pristojnosti, kućnom odgoju.To je on, ovo sam ja, to je razlika u samom tkivu. Ljudi to vide. Istodobno sam vidio da je on otvorio temu Jasenovac i Okučane. On je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju jedne udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi kao pomoćnik bio je i Milanović. To nema veze s HDZ-om", kazao je Plenković.  "Ja nisam znao da će dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam znao za provokaciju u Okučanima to bi spriječio", kazao je Plenković.

"Kada epidemiološke prilike budu prigodne i kada parlamentarna većina to odluči", kazao je na pitanje kada će biti izbori. Premijer Plenković sinoć je telefonski razgovarao s ministrom Krstičevićem. Osim Plenkovića i Krstičevića na sastanak u Vladi stigao je i ministar branitelja Tomo Medved. "Mogu reći da razumijem ministra Krstičevića, on je posebno emotivan kada su u pitanju njegovi vojnici. Znat ću više kada razgovor s premijerom Plenkovićem završi. Reagirao je emotivno, razumijem ga kada u ovakvim situacijama na takav način reagira", kazao je Branko Bačić. "Mislim da može nastaviti s ministarskim poslom", kazao je Bačić na pitanje novinara.

"Vlada izražava najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati", rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

U padu školskog aviona ZLIN poginuli su pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, a ministar Krstičević podnio je nakon tragične nesreće ostavku o kojoj je izvijestio na konferenciji za novinare u Vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?