Politički potres u Sloveniji

Premijer Miro Cerar iznenada podnio ostavku: 'U tome ne želim sudjelovati'

15.03.2018.
u 09:33

Kap koja je prelila čašu, kako je rekao Cerar, bila je odluka vrhovnog suda koji je poništio rezultate referenduma o gradnji pruge od luke Kopar do željezničkog čvora Divača.

Danas se prelila čaša, projekt druga pruga (željeznička pruga Divača - Kopar, op.a.) doživjela je novi udarac koji su uzrokovali oni koji žele zaustaviti razvoj Slovenije. U tome ne želim sudjelovati - kazao je to, vidno uznemiren, slovenski premijer Miro Cerar nakon sinoćnje sjednice vlade te podnio ostavku.Država je danas u boljem stanju nego 2014., dodao je Cerar te poručio: Vlast vraćam u vaše ruke. Na koji će točno način slovenski građani konzumirati tu moć - na izvanrednim ili redovnim izborima - odlučit će predsjednik Slovenije Borut Pahor tijekom današnjeg dana, nakon što ga Cerar izvijesti o svojoj odluci.

Dejan Židan, ministar poljoprivrede i lider koalicijskog partnera SD (socijaldemokrati) kratko je kazao kako će ministri nastaviti rad do novih izbora. Kap koja je prelila čašu, kako je rekao Cerar, bila je odluka vrhovnog suda koji je poništio rezultate referenduma o gradnji pruge od luke Kopar do željezničkog čvora Divača.

Riječ je o ključnom infrastrukturnom projektu Cerarove vlade vrijednom oko milijardu eura koji bi slovenskoj luci osigurao prednost nad lukama u Rijeci i Trstu. Lani u rujnu, građani su na referendumu podržali taj projekt i gradnja je trebala početi ove godine. Slovenski je parlament sredinom 2017. donio zakon o gradnji pruge, no njega je na referendumu pokušala osporila građanska inicijativa koju vodi inženjer Vili Kovačič, a koju je podržala Slovenska demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Njihovi su argumenti bili ti da je izabrana trasa za prugu preko kraškog terena pogrešna i da poskupljuje projekt. Osim toga, tvrdili su kako će pruga zapravo stajati najmanje 1,5 milijardi eura te da predviđeni plan gradnje ne isključuje moguće klijentelističke veze s politikom.

Vili Kovačić je kasnije osporavao rezultate referenduma, tvrdeći da je bilo nepravilnosti u financiranju kampanje od strane vlade, s čime se jučer složio slovenski vrhovni sud te naložio novi referendum stopirajući planove za gradnju. Cerar je ovoga tjedna pretrpio tri teška udarca - uz odluku vrhovnog suda kojim je poništen referendum, pronađene su nepravilnosti u javnom natječaju za izradu makete pruge te su mu propali pregovori sa sindikatima javnog sektora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije