Haaški tribunal

Presuda Šešelju 31. ožujka bez njegovog prisustva

Vojislav seselj
16.03.2016.
u 13:29

Haaški tribunal je pozvao Šešelja da do 22. ožujka pisanim putem obavijesti Sud želi li pratiti izricanje presude putem videolinka iz Beograda

Presuda haaškom optuženiku za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja Vojislavu Šešelju bit će izrečena 31. ožujka u 10 sati, bez prisustva optuženog, priopćio je danas Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, koje je potpisao sudac Mandiaje Nijang, presuda će biti izrečena 31. ožujka usprkos odsustvu optuženog "ne zato što se njegovo prisustvo ne zahtijeva, već zato što on odbija biti prisutan i što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju", javlja Anadolija.

Haaški tribunal je, također, pozvao Šešelja da do 22. ožujka pisanim putem obavijesti Sud želi li pratiti izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u siječnju 2003. godine Vojislava Šešelja da je poticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. Optužen je da je "govorima i izjavama doprinio da se kod izvršitelja stvori odluka da počine navedene zločine".

Šešelj se dobrovoljno predao Haagu 24. veljače 2003. godine, gdje je u pritvoru četiri i pol godine čekao početak suđenja, do studenog 2007. godine. Odlukom Sudskog veća Haaškog tribunala u studenom 2014. pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko tjedana ranije pogoršalo zdravstveno stanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije