IZBIO VELIKI POŽAR

Privedena dva državljanina Albanije: Neoprezno varili i zapalili trećinu otoka Čiova

požar čiovo
Ivana Ivanovic/PIXSELL
28.07.2023.
u 19:45

U najvećem požaru koji je ikada zahvatilo Čiovo opožareno je oko 500 hektara guste borove šume, niskog raslinja, makije, vinograda i maslinika...

Dvojica muškaraca koje policija dovodi u vezu s izbijanjem velikog požara na Čiovu još u četvrtak navečer dovedena su u službene policijske prostorije. Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je da je u tijeku očevid i policijsko istraživanje pa se još ne zna je li požar namjerno podmetnut ili je izazvan nepažnjom. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, otkrio je kako se radi o dvojici stranih državljana koji u Hrvatskoj borave zbog posla.

Spasili ugrožene kuće

Neslužbeno, riječ je o albanskim državljanima, građevinskim radnicima angažiranim na izgradnji jedne kuće na Čiovu u čijoj blizini je u četvrtak oko 15.30 sati i izbio požar. Navodno su neoprezno rukovali aparatom za varenje na otvorenom terenu.

Vatra koja je u vrlo kratkom vremenu zahvatila ogromnu površinu ni danas nije ugašena. Gorjelo je iznad Okruga Gornjeg, u Žednom i nadomak Slatina. Opožarena je ogromna površina oko 500 hektara guste borove šume, niskog raslinja, makije, ali i vinograda i maslinika. Vatrogasci su u četvrtak popodne nadljudskim naporima spasili ugrožene kuće. Nakon što su se dva kanadera i čak četiri Air Tractora zbog dolaska noći povukla, s vatrom se cijele noći borilo oko 145 vatrogasaca s 45 vozila i stanje je u petak ujutro bilo znatno bolje, međutim požar još uvijek nije ugašen pa su se ponovno, drugi dan zaredom, uključile i zračne protupožarne snage.

Negdje iza 13 sati, kada je vjetar jače zapuhao, požar se ponovno razbuktao, gorjela je makija na nepristupačnom terenu i prema podacima DVD-a Slatine, u pomoć su im pristigli kolege s cijelog područja, od Trogira do Omiša.

– Puno je toga izgorjelo, kažu da je vatra progutala trećinu Čiova. Ljudima su maslinici izgorjeli, šteta je velika. Strašno je bilo! – kaže mještanin Žednoga i dodaje kako je ovo najveći požar koji je ikada zahvatio Čiovo.

– Hvala vatrogascima, spasili su kuće! Izgorjelo je i puno divljači. Ovdje je lovište. Ogromnu smo štetu pretrpjeli i mi lovci, stradali su fazani i sitna divljač – žale se članovi lovačkoga društva.

Vatrogasci optimistični

– Šuma je zapuštena, na mnogim dijelovima i neprohodna. Toga se uvijek sjetimo tek kada počne požar i kada mu vatrogasci ne mogu prići. Eto, i sada gori na nepristupačnom terenu, da nema kanadera, ne bi mu se moglo prići – komentirali su stanovnici Čiova.

Vatrogasci su bili optimistični, očekivali su da će do kraja dana u petak požar staviti pod nadzor. Na požarištu su bili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Ivica PuljakAnte Sanader, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?