U Zambiji

Pronađen smaragd težak 1,1 kg, vrijedan 2,5 milijuna dolara

31.10.2018.
u 18:18

Ogromni i ekstremno rijetki smaragd vrijedan 2,5 milijuna dolara pronađen je u rudniku u Zambiji. Radi se o 5.655-karatnom dragom kamenu teškom 1,1 kg, a nazvan je Inkalamu što znači "lav" na lokalnom Bemba jeziku, piše Klix.ba. 

Smaragd je pronašla geologinja Debapriya Rakshit i rudar Richard Kapeta 2. listopada u najvećem svjetskom rudniku Kagem, koji je u većinskom vlasništvu kompanije Gemfields bazirane u Londonu.

Imena dobivaju samo najveći i najvredniji dragulji. Smaragd Insofru, odnosno slon, pronađen je 2010. godine. Radi se o 6.225-karatnom dragom kamenu.

Inkalamu je gotovo dvostruko veći od najvećeg dijamanta na svijetu koji je nazvan Cullinan, a koji je pronađen 1905. godine u Južnoj Africi.

Smaragd će biti prodan na privatnoj aukciji u Singapuru u studenom, a 10 posto ukupnog iznosa će biti donirano za projekte zaštite divljih životinja u Zambiji i Mozambiku.

Najveći smaragd na svijetu Bahia je težak 341 kg te ga je moguće kupiti odmah za 75 milijuna dolara, ali njegova stvarna vrijednost iznosi oko 370 milijuna dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije