čuvan šest stoljeća

Prsten Ivane Orleanske vraćen u Francusku, novi vlasnik ga platio 376.833 eura

Prsten Ivane Orleanske
21.03.2016.
u 09:30

Prsten koji je navodno pripadao Ivani Orelanskoj, a Englezi su ga čuvali gotovo šest stoljeća, vraćen je u Francusku, a novi vlasnik zabavnog parka pokazao je relikviju pred 5.000 ljudi nakon što ga je krajem veljače kupio u Londonu.

Prsten je svečano unesen u vrt dvorca u zabavnom parku Le Puy du Fou u zapadnoj pokrajini Vendee.

Vlasnik parka kupio ga je za 376.833 eura na aukciji u Londonu, prenosi Fena.

"Mali dio Francuske je vraćen, prsten je ponovo ovdje i tu će ostati", rekao je okupljenima.

"Niko vam neće tvrditi kako je taj prsten 100 posto pripadao Ivani, ali mislim da u dobroj vjeri možemo zamisliti da se radi o autentičnom prstenu", dodao je povjesničar Franck Ferrand, prenosi Hina. 

Relikvijarij s prstenom smješten je u kapelicu gdje će biti izložen kako bi mu se odabrana publika poklonila. Vjerodostojnost je potvrdio laboratorij Oxforda koji je naveo da se radi o prstenu od pozlaćenog srebra, izrađenom u srednjem vijeku, u XV. stoljeću.

Neke povjesničare muči sumnja u autentičnost nakita jer je promijenio brojne engleske ruke tijekom stoljeća, od nadbiskupa Winchestera Henryja Beauforta do današnjeg doba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?