ruski predsjednik

Putin u novogodišnoj poruci poziva na "koheziju" usred drugog vala epidemije

vladimir putin
Reuters/Pixsell
31.12.2020.
u 18:40

U novogodišnjoj poruci ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pozvao stanovništvo na "koheziju" usred drugog vala pandemije novog koronavirusa koji je teško pogodio Rusiju. 

"Danas je jako važno vjerovati u sebe, ne pokleknuti pred poteškoćama, zadržati našu koheziju, To je temelj svakog našeg budućeg uspjeha", rekao je Putin.

Zbog velike vremenske razlike, njegov govor prvi put je emitiran u ponoć na ruskom poluotoku Kamčatka na Dalekom istoku, gdje je 2021. počela ranije nego u Moskvi.

"Nažalost, epidemija još nije potpuno zaustavljena. Borba se nastavlja. Liječnici, medicinske sestre i bolničari hrabro nastavljaju svoj posao", rekao je predsjednik.

Vladimir Putin također je "uvjeren" da će Rusi "sve prevladati, nastaviti normalan život i dalje rješavati probleme novog desetljeća".

Državna agencija za statistike priznala je u ponedjeljak puno veći broj žrtava pandemije. Prema tim brojkama, na temelju šireg pregleda uzorka smrti, oko 186.000 ljudi umrlo je od posljedica covida-19 u Rusiji od početka epidemije čime Rusija postaje treća zemlja s najvećim brojem umrlih od covida-19 u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Brazila.  

Drugi podaci, koje vlasti objavljuju svakog dana govorili su u četvrtak o 57.019 umrlih od covida-19, ali ti podaci uzimaju u obzir samo osobe čiju je smrt izravno izazvao koronavirus i što je potvrđeno obdukcijom. 

Kako bi sačuvala uzdrmano gospodarstvo, Rusija za sada odbija karantenu na državnoj razini kao u proljeće, računa na prilagođavanje svog bolničkog sustava i na masovno cijepljenje svojim cjepivom Sputnjik V. 

Ovu 2020. godinu u Rusiji je obilježilo i izglasavanje ustavnih amandmana kojima Putin dobiva ovlasti da se kandidira za još dva mandata, do 2036. godine. U jesen  2021. Rusiju očekuju parlamentarni izbori. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?