RAT U UKRAJINI

Rusi osvojili koridor prema Krimu; Ukrajina: Ruska tvornica tenkova prestala s radom; Zelenski: Spremni smo na kompromis oko NATO-a u zamjenu za prekid vatre

22.03.2022.
u 11:56

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman pregovarati o odustajanju od ulaska Ukrajine u NATO ako Rusija pristane na prekid vatre, povlačenje ruskih snaga i sigurnosna jamstva u Ukrajini. 

Ukrajina: Rusi osvojili kopneni koridor prema Krimu

Ukrajinska vojska objavila je da su ruske snage osvojile kopneni koridor prema Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014. godine. To znači da je Ukrajini odsječen pristup Azovskom moru. 

Zelenski: Ukrajina je spremna na kompromis oko NATO-a u zamjenu za prekid vatre

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman pregovarati o odustajanju od ulaska Ukrajine u NATO ako Rusija pristane na prekid vatre, povlačenje ruskih snaga i sigurnosna jamstva u Ukrajini. 

"To je kompromis za sve. Za Zapad, koji ne zna što napraviti s nama u vezi ulaska u NATO, za Ukrajinu, koja traži sigurnosna jamstva, i za Rusiju, koja ne želi daljnje širenje NATO-a", rekao je Zelenski. 

Ponovio je da traži direktni razgovor s ruskim predsjednikom Putinom. 

"Bez razgovora s Putinom nemoguće je znati želi li Rusija uopće prekinuti rat", rekao je Zelenski. No ranije je rekao da bi svaka veća promjena, koja bi bila uvedena u ukrajinske zakone, morala biti potvrđena na referendumu.

Zelenski je dodao da je Kijev spreman razgovarati o statusu Krima i istočne regije Donbas, koja je pod kontrolom proruskih separatista, ali tek nakon prekida vatre i koraka koji vode pružanju sigurnosnih jamstava Ukrajini. 

Ukrajinska vojska: Rusi imaju hrane, goriva i streljiva za još tri dana

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je kako, prema dostupnim informacijama, ruske okupacijske snage u Ukrajini imaju zalihe streljiva i hrane za ne više od tri dana. 

"Slična situacija je s gorivom, koje Rusi dostavljaju putem cisterni", navodi se u izvješću ukrajinske vojske.

"Okupatori nisu uspjeli organizirati naftovod kojim bi dopremili gorivo svojim snagama", stoji u novom izvješću.

Ukrajina: Vatrogasci gase požare u nizu gradova

Ukrajinske hitne službe objavile su da vatrogasci u nizu velikih gradova gase požare i raščišćavaju ruševine uništenih zgrada.

U tijeku su akcije potrage za preživjelima i čišćenja ruševina u Kijevu, Slobidskiju i Harkivu, objavili su Ukrajinci.

Pirotehničari su angažirani na osiguravanju i čišćenju eksplozivnih naprava koje nisu eksplodirale, navodi se u izvješću.

Britanski obavještajci: Ukrajinci se odupiru pokušajima zauzimanja Mariupolja, većina ruskih snaga stoji na mjestu

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svoje obavještajne službe o situaciji u Ukrajini.

Usprkos teškim borbama, ukrajinske snage uspijevaju odbiti ruske pokušaje zauzimanja Mariupolja, navodi se u izvješću.

Ruske snage u ostatku Ukrajine bilježe ograničeni napredak, pri čemu većina snaga stoji na mjestu. Više ukrajinskih gradova trpi teško artiljerijsko i zračno bombardiranje, stoji u izvješću, u kojem se podsjeća da je, prema podacima UN-a, više od 10 milijuna Ukrajinaca napustilo svoje domove zbog ruske invazije.

Ukrajinska vojska: 300 ruskih vojnika odbilo poslušati zapovijed, povukli su se

Ukrajinska vojska objavila je da je 300 ruskih vojnika odbilo poslušati zapovijedi u regiji Oktirka kod Sumija na sjeveroistoku Ukrajine. Tvrde da su vojnici "napustili područje operacije". Ova tvrdnja zasad nije neovisno provjerena.

UN: U Ukrajini ubijeno najmanje 925 civila, od toga 75 djece

Najmanje 925 civila ubijeno je u Ukrajini, objavio je UN na Twitteru. Kažu da je od početka ruske invazije zabilježena 2421 civilna žrtva, od čega je 925 smrtnih slučajeva, a 1496 je ozlijeđenih.

Najmanje 75 djece je ubijeno, a 99 ih je ozlijeđeno. Dodaju da su stradanja uglavnom uzrokovana granatiranjem i zračnim napadima. UN navodi da je stvaran broj žrtava vjerojatno puno veći.

Ukrajina: U ratu ubijeno 117 djece

Ukrajinski parlament jutros je objavio da je od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 117 djece, a 155 ih je ozlijeđeno u napadima ruskih snaga.

Najveći broj žrtava zabilježen je, tvrdi ukrajinski parlament, u Kijevu, Harkivu te Černihivu na sjeveru zemlje. 

Ruska tvornica tenkova prestala s radom, tvrde ukrajinski obavještajci

Ukrajinski vojni obavještajci tvrde da je tvornica u ruskoj regiji Čeljabinsk, koja proizvodi i popravlja ruske tenkove, prekinula s radom zbog nedostatka dijelova iz uvoza.

U objavi na Facebooku, Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je da je proizvođač Uralvagonzavod morao zaustaviti proizvodnju u tvornici "zbog manjka komponenti koje se proizvode izvan Rusije".

Ukrajinska vojna obavještajna kompanija Defense Express objavila je da Uralvagonzavod vlasnik jedine tvornice u kojoj se sastavljaju ruski tenkovi. Dodaju kako proizvođač u pravilu koristi dijelove koji se proizvode na Zapadu.

O suspenziji rada tvornice nema izvještaja u ruskim medijima, a ni zapadni mediji još uvijek nemaju neovisnu potvrdu ove informacije.

Britanski stručnjaci: Ruski napad na Odesu nije vjerojatan

Britanski stručnjak za pomorsko ratovanje, dr. Sidharth Kaushal, koji radi za sigurnosni think tank Royal United Services, rekao je da ruski napad s mora na stratešku ukrajinsku luku Odesu "nije vjerojatan" zbog "ograničenih kapaciteta" koje Rusija ima u toj regiji.

Dodao je kako bi takav napad bio izvediv jedino u suradnji s kopnenim snagama, ali s obzirom na to da ruske kopnene snage nisu stigle dalje od Mikolajiva, kaže da je amfibijski napad na Odesu "relativno malo vjerojatan ako se gleda kraći rok".

Dodao je kako bi Rusija mogla koristiti svoju mornaricu kao neku vrstu varke, koja bi prisilila Ukrajince da pošalju dodatne snage u Odesu i tako ih spriječe da ih koriste na drugim mjestima poput Mikolajiva.

UN: Iz Ukrajine pobjeglo 3.5 milijuna ljudi

Broj ukrajinskih izbjeglica koji su napustili zemlju u bijegu od ruske invazije prešao je 3.5 milijuna ljudi, objavila je UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR). Više od dva milijuna Ukrajinaca ušlo je u Poljsku.

Ostali su ušli u Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Moldaviju. Deseci tisuća su potom ušli u druge zemlje širom Europe, navodi UNCHR.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?