Šah-mat

Rusija predstavila novi borbeni avion pete generacije

Reuters
20.07.2021.
u 18:23

Očekuje se da će novi ruski borbeni avion prvi put poletjeti 2023. godine, a prva serija trebala bi biti proizvedena 2026., rečeno je na predstavljanju

Rusija je u utorak na MAKS-u, godišnjoj izložbi aviona u Moskvi, predstavila prototip svog novog Sukhoi borbenog aviona pete generacije za koji je najavljeno da će prvi put poletjeti 2023., a prva bi serija trebala biti proizvedena 2026.

- Ratni avion, koji je dobio naziv Šah-mat, vjerojatno će postati rival američkom nevidljivom lovcu F-35, rekao je Oleg Pantelejev, šef analitičke službe agencije Aviaport.

Očekuje se da će novi ruski borbeni avion prvi put poletjeti 2023. godine, a prva serija trebala bi biti proizvedena 2026., rečeno je na predstavljanju, kako prenosi agencija Interfax.

Iz Rosteca, ruskog državnog zrakoplovnog i obrambenog konglomerata, poručili su da će avion biti teško detektirati i da će imati niske operativne troškove.

U kratkom promotivnom videu sudjelovali su piloti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine, pa se pretpostavlja da Moskva svoj novi avion namjerava predstaviti i na inozemnim tržištima.

Posljednjih je godina Rusija uspješno proizvela prototipove novih sustava naoružanja, no čini se da je imala određene probleme u nastojanju da krene sa serijskom proizvodnjom, kako piše Reuters.

Zemlja, od kada je Vladimir Putin na vlasti, izdvaja golema sredstva za vojno zrakoplovstvo i naoružanje, i u okviru vlastitih oružanih snaga, ali i u nastojanju da poveća prihode od izvoza oružja. Novo rusko oružje velikim se dijelom temelji na sovjetskoj tehnologiji iz doba Hladnog rata, prenosi HRT

Rusija već ima borbene avione četvrte generacije Sukhoi Su-27 teške kategorije i Mikoyan MiG-29 lakše kategorije. Kako je naveo Pantelejev, iz skupine aviona teške kategorije, Rusija za sada ima samo jedan takav primjer pete generacije, Su-57, koji nema svoj ekvivalent u lakoj kategoriji.

Borbeni avioni lake kategorije puno su traženiji nego avioni teške kategorije, jeftiniji su i prikladniji za države koje nemaju velike teritorije, rekao je Pantelejev za Reuters.

Rusija je svoj nevidljivi borbeni avion Sukhoi Su-57 predstavila na MAKS-u 2011. godine.

Vlasnik kompanije koja proizvodi zrakoplove Sukhoi, a koja datira još iz sovjetske ere, je United Aircraft Corporation, dio konglomerata Rostec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije