'korištena za poticanje nasilja'

Senegal zabranio TikTok nakon nemira

TikTok
Jens Kalaene/DPA/Pixsell
03.08.2023.
u 09:53

Senegal je u srijedu suspendirao društvenu mrežu TikTok, navodeći kako je platforma za razmjenu videa korištena za poticanje nasilja izazvanog pritvaranjem oporbenog čelnika Ousmanea Sonkau.

Vlasti su već ukinule pristup mobilnim podacima u ponedjeljak, a nekoliko skupina za ljudska prava osudilo je tu mjeru kao i raspuštanje Sonkove stranke PASTEF.

- Aplikacija TikTok je društvena mreža izbora za nedobronamjerne ljude za širenje poruka mržnje i subverzivnih poruka koje prijete stabilnosti zemlje - rekao je ministar komunikacija i digitalne ekonomije Moussa Bocar Thiam, prenosi AFP.

Nemiri su izbili nakon što je Sonko u ponedjeljak optužen za poticanje pobune, podrivanje državne sigurnosti, zločinačko udruživanje s terorističkim tijelom i druga kaznena djela.

Najmanje troje ljudi poginulo je u nemirima, dok je još dvoje ubijeno u utorak u napadu Molotovljevim koktelom na autobus u predgrađu glavnog grada Dakara, međutim nije potvrđeno da postoji veza između napada na autobus i prosvjeda.

Tri parkirana autobusa također su pogođena Molotovljevim koktelima u gradu Thiesu u srijedu, iako nema izvješća o žrtvama.

- Odluka vlade da raspusti PASTEF krši slobodu izražavanja, udruživanja, mirnog okupljanja i demokratskog učestvovanja – naveli su iz Human Rights Watch-a (HRW) u priopćenju u utorak navečer i pozvali vlasti da ponovno uspostave stranku i internet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?