Burna reakcija

Sjeverna Koreja upozorila Washington na blokadu denuklearizacije

Sjeverna Koreja
Reuters/PIXSELL
17.12.2018.
u 12:05

Sjeverna Koreja osudla je američku administracju zbog jačanja sankcija i pritiska na tu nuklearno naoružanu zemlju, upozoravajući da će se vratiti "razmjeni vatre" i da bi razoružanje Pyongyanga moglo biti trajno blokirano.

Burna reakcija Sjeverne Koreje uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države objavile uvođenje sankcija trojici sjevernokorejskih d7užnosnika, uključujući i vodećeg savjetnika vrhovnog vođe Sjevera Kim Jong Una, zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

U denuklearizaciji Sjeverne Koreje ostvaren je slab napredak otkako su se Kim Jpng Un i američki predsjednik Donald Trump sastali na istorijskom samitu u Singapuru u lipnju. Dvije strane tek trebaju dogovoriti novi termin razgovora na visokoj razini između državnog tajnika Mikea Pompea i visokog sjevernokorejskog dužnosnika Kim Yong Chola, koji su iznenadno otkazani u studenom.

Istovremeno hvaleći Trumpa zbog njegove "spremnosti" da radi na poboljšanju odnosa sa Sjeverom, Pyongyang je također optužio američki State Department  da "vraća odnose Sjeverne Koreje i SAD-a na status iz prošle godine koji je karakterizirala razmjena vatre".

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u priopćenju da je Washington poduzeo "kaznene mjere čak osam puta protiv kompanija, pojedinaca i brodova ne samo Sjeverne Koreje, nego također i Rusije i Kine i trećih zemalja".

Ukoliko američka administracija vjeruje da će pojačane sankcije i pritisak prisiliti Pyongyang da odustane od svog nuklearnog oružja, "to će se smatrati najvećom pogrešnom račenicom i trajno će blokirati put ka denuklearizaciji na Korejskom poluotoku - što je rezultat koji nitko ne želi", navodi se u sopćenju.

Priopćenje ministarstva vanjskih poslova objavljeno je u ime direktora za politička istraživanja Instituta za američke studije, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije