EPIDEMIJA ESKALIRALA

Srbijanski paradoks: puni stadioni, a u banke po dvoje ljudi

Reuters/Pixsell
03.07.2020.
u 19:40

U Srbiji jučer 359 novozaraženih i šestero umrlih, što pokazuje da je epidemija koronavirusa ponovno eskalirala

Srbija je izgubila kontrolu nad koronavirusom – jučer je u ovoj zemlji bilo 359 novozaraženih u posljednja 24 sata, a umrlo je šest osoba. Situacija s epidemijom koronavirusa u Srbiji krajem lipnja ponovno je eskalirala. Pri tome je posebno zahtjevna i teška situacija u Novom Pazaru i Tutinu, gdje se bilježi velik porast broja zaraženih, ali i više neobjašnjivih smrti.

Stanovnici ta dva grada govore kako se svako malo čuje da je netko umro, ali i da nedostaje opreme te bolničkog osoblja koje bi pomoglo bolesnima.

U izjavama za medije mještani tih gradova kažu da se zapravo ne zna ni točan broj zaraženih ni točan broj preminulih od COVID-19, ali se govori da je sve više ukopa pokojnika u limenim sanducima. Ne kriju da su u strahu.

Najavljene oštrije mjere

U isto vrijeme srbijanski dužnosnici tvrde da je situacija pod kontrolom, da se Tutin i Novi Pazar ne razlikuju od drugih žarišta te da medicinske opreme ima dovoljno. Međutim, da nije baš tako, pokazuje i posjet premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara Novom Pazaru koje su tijekom posjeta građani izviždali, a dio medicinskog osoblja okrenuo im je leđa dok su govorili. Koliko je situacija u Srbiji ozbiljna, govore i najave donošenja novih oštrijih mjera, prije svega za Beograd, koji je žarište zaraze.

Prema službenim podacima, više od 80 posto novozaraženih dolazi iz Beograda. Neslužbene informacije govore da se razmišlja o ponovnom uvođenju policijskog sata u večernjim satima, pa čak i o potpunom zatvaranju Beograda, što bi značilo zabranu ulaska u grad i izlaska iz grada. Srbijanski novinari, kao i neki dužnosnici, kažu da će neke mjere sigurno biti donesene, ali da nikakvog ponovnog zatvaranja grada neće doći. Osnovni razlog tome je gospodarstvo, koje je već narušeno ranijim zatvaranjem i iznimno oštrim mjerama koje su bile na snazi u Srbiji. Otprije nekoliko dana vlada Srbije donijela je uredbu o pojedinim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa u mjestima poput Novog Pazara, Tutina, Kragujevca i Vranja, gdje je zbog epidemiološke situacije proglašeno izvanredno stanje.

U tim mjestima zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba ako nije moguće osigurati fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mjere osobne zaštite, zabranjeno je organiziranje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata je od 7 do 20 sati. U svim zatvorenim prostorima obvezno je nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance. Uredba podrazumijeva i punu primjenu svih preventivnih mjera u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja. I u javnom prijevozu obvezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provjetravanje i dezinfekciju vozila. Zabranjeno je korištenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i wellness-centara, a uz provođenje mjera zaštite (maske i rukavice) i dalje će raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, fitness-centri i teretane.

Iz policijskog sata u normalu

Kada se govori o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, mnoge ove brojke i ne začuđuju. Naime, u vrijeme dok su se mnoge države već zatvarale, u Srbiji su se najviši državni dužnosnici šalili na račun virusa. Svega nekoliko dana poslije uveden je policijski sat tijekom vikenda, koji je trajao i po 3-4 dana. Kada je koliko-toliko epidemija obuzdan,a preko noći su otvoreni kafići, noćni klubovi te se vratio gotovo normalan život.

Srbija je među prvim državama u Europi dopustila gledatelje na sportskim natjecanjima. Prije tri tjedna odigrana je utakmica polufinala nogometnog Kupa Srbije između Partizana i Crvene zvezde kada se na tribinama okupilo 25.000 gledatelja, a nestvarno je izgledala slika sa stadiona gdje su navijači bili “jedan na drugom”, a pokraj terena patrolirali su specijalci u zaštitnim maskama. Uz policajce, zaštitne maske nosilo je još samo medicinsko osoblje obaju klubova. I dok su se na stadionu tiskali navijači, u isto vrijeme u Beogradu je u banku mogao ući jedan ili najviše dvoje građana. A Beograd je poznat i kao grad bogat noćnim životom. U tom gradu koji ima tisuće studenata iz cijele Srbije, ali i svijeta, koronavirus najbrže se širi.

Slična epidemiološka situacija je i u BiH, ponajprije Sarajevu i Banjoj Luci, gdje se novozaraženi također često dovode u vezu s nekim od događaja u Srbiji. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?