Objavljen sudski dokument

Što sve sadrže dokumenti koje je Trump iznio iz Bijele kuće

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
26.08.2022.
u 21:02

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerojatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni tijela američke nacionalne sigurnosti.

Objavljen je sudski dokument kojim se opravdava pretraga imanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dokument ima 38 stranica, ali dosta toga je zatamnjeno. 

Spominju se tajni dokumenti koje je Trump iznio iz Bijele kuće, koji su u svibnju predani Nacionalnoj arhivi. U 14 od 15 kutija navodno je bilo povjerljivih informacija.

Prema sudskom dokumentu koji je upravo objavljen, 67 dokumenata koje je Trump iznio iz Bijele kuće bilo je označeno kao "povjerljivo", 92 kao "tajno", a 25 kao "vrlo tajno".

Najstrože tajne

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerojatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni tijela američke nacionalne sigurnosti.

Među dokumentima koji su ranije ove godine predani Nacionalnom arhivu agenti FBI-a pronašli su osjetljive zapise koji možda sadrže obavještajne podatke Središnje obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili ugroženi da im se otkrije identitet.

Drugi su označeni kao FISA, što je referenca na prikupljanje obavještajnih podataka o osobama osumnjičenima za špijunažu ili terorizam prenosi Index.

Agenti su također pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija i obavještajne podatke koji nisu namijenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

Zaključak dokumenta

Upravo je ovaj sudski dokument uvjerio suca Brucea Reinharta da postoji opravdanje za pretragu Mar-a-Laga.

U zaključku dokumenta tvrdi se da "postoji opravdan razlog vjerovati da će se u prostorijama pronaći dokazi o krijumčarenju, plodovi zločina koji bi mogli imati dokaznu vrijednost ili drugi predmeti u nezakonitom posjedu" koji krše tri savezna zakona.

Puno stranica zatamnjeno

​Od 38 stranica sudskog dokumenta, 21 je u većem dijelu redigirana, a od toga je 13 stranica u potpunosti redigirano.

Kako je sud objasnio u prethodnom nezapečaćenom dokumentu, dokument je toliko redigiran kako bi se zaštitilo svjedoke i istragu koja je u tijeku.

Još o tajnim dokumentima

Dalje se, u dijelu o tajnim dokumentima, navodi kako na temelju preliminarnog pregleda kutije sadržavaju "mnogo povjerljivih zapisa uz sve vrste novina, časopisa, tiskanih novinskih članaka, fotografija, raznih ispisa, bilješki, predsjedničke korespondencije, osobne i postpredsjedničke evidencije". 

"Od najveće zabrinutosti bilo je to što su visoko povjerljivi zapisi bili raštrkani, pomiješani s drugim zapisima i na druge načine nepropisno identificirani", navodi se u sudskom dokumentu.

Dodaje se da se čini da neki od papira koji su pronađeni sadrže rukom pisane bilješke bivšeg predsjednika. 

"Postojala je opravdana sumnja..."

Postojala je opravdana sumnja da se na imanju u Mar-a-Lagu na Floridi nalazi još dokumenata s povjerljivim informacijama. 

Navodi se da je također postojala opravdana sumnja da će na Trumpovu imanju biti pronađeni dokazi o opstrukciji.

Bijela kuća odbila komentirati objavljeni dokument

Novinari su zamolili za komentar glasnogovornicu Bijele kuće Karine Jean-Pierre, no odbila je komentirati dokument koji je objavljen. 

“Smatramo da nije prikladno komentirati ovo”, rekla je Jean-Pierre. Dodala je da predsjednik Biden vjeruje da je važno da se provede neovisna istraga. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije