strah pred blagdane

Stručnjaci upozoravaju na val zaraze u Njemačkoj: Virus će mnoge prikovati za krevet!

bolnica
15.12.2023.
u 21:18

Stručnjaci iz RKI-ja već su upozorili na val zaraze koji su prouzrokovali RS virusi (respiratorni sincicijski virusi). Ovi virusi prvenstveno pogađaju dojenčad i malu djecu.

Strahuje se kako će tisuće Nijemaca strah pred blagdansko vrijeme morati provesti u krevetu zbog bolesti. Njemački mediji javljaju kako raste broj oboljelih od respiratornih bolesti.

Institut Robert Koch (RKI) je u svom tjednom izvješću naveo 7,9 milijuna slučajeva oboljelih od respiratornih bolesti. Dakle, 7,9 posto osoba je oboljelo od neke respiratorne bolesti.

Najviše je osoba oboljelo od koronavirusa – oko 26.850 prijavljenih slučajeva, piše Fenix-magazin.

Stručnjaci iz RKI-ja već su upozorili na val zaraze koji su prouzrokovali RS virusi (respiratorni sincicijski virusi). Ovi virusi prvenstveno pogađaju dojenčad i malu djecu.

Najmlađi su najugroženiji

Broj slučajeva gripe također je u značajnom porastu. Val gripe svoj bi vrhunac trebao imati u siječnju ili veljači.

“Do sada su bolesti gripe prvenstveno pogađale djecu školske dobi i mlade odrasle osobe”, naveo je RKI.

Mala djeca (od 0 do 4 godine) trenutno su najčešće pogođena respiratornim bolestima u Njemačkoj. Na drugom mjestu po broju zaraženih nalaze se djeca od 5 do 14 godina.

Dok mališani (mlađi od dvije godine) najčešće obolijevaju od RS virusa (68 posto slučajeva), covida i rinovirusa (uključujući upalu paranazalnih sinusa), oni stariji (iznad 60) najviše obolijevaju od koronavirusa.

Koronavirus je dijagnosticiran kod 28 posto svih pacijenata koji su morali biti hospitalizirani zbog bolesti dišnog sustava. Prema RKI-ju, starije osobe i dalje imaju veći rizik od ozbiljnog tijeka bolesti.

Influenca (gripa) dijagnosticirana je u 4 posto svih slučajeva.

Još jedan patogen

Sve u svemu, RKI procjenjuje da je prošli tjedan 9.500 od 100.000 stanovnika imalo akutnu respiratornu bolest (prethodni tjedan: 8.500 slučajeva).

Budući da je broj oboljelih u porastu prvenstveno među mlađim osobama, udruga osnovnih škola upozorila je na moguće zatvaranje škola zbog zaraze.

“Morate uzeti u obzir da sada imamo još jednog patogena koji uzrokuje respiratorne bolesti”, navodi virolog.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?